Πάσχα στον Σκορπιό: Αριστοτέλης και Αλέξανδρος Ωνάσης δίπλα στη σούβλα (Σπάνιες photos άλλης εποχής)

Πάσχα στον Σκορπιό: Αριστοτέλης και Αλέξανδρος Ωνάσης δίπλα στη σούβλα

Η λαμπερή ιστορία του Σκορπιού ξεκινά το 1963, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το νησί αντί του ποσού των 3.000.000 δραχμών.

Ο Σκορπιός γι’ αυτόν ήταν -απλώς- ο παράδεισός του. Ο τόπος που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, το καταφύγιο που ο ίδιος έπλασε φυτεύοντας δέντρα, λουλούδια και λαχανικά, φτιάχνοντας κήπους και περιβόλια, μονοπάτια και μια ταβέρνα πάνω στο κύμα, όπου συνήθιζε να μαγειρεύει ο ίδιος φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, να κάθεται σε ένα τραπέζι και να πίνει το ούζο του, αγναντεύοντας τα γαλαζοπράσινα βάθη και σιγοτραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια.

Ο Σκορπιός αγοράστηκε από τον Ωνάση, όταν ήταν ακόμα μια πανέμορφη, με σμαραγδένια νερά, αλλά εγκαταλελειμμένη, άνυδρη, με λίγες ελιές, σπιθαμή γης, απέναντι από τη Λευκάδα σε σχήμα σκορπιού. Ο παράδεισος θέλει βλάστηση κι ο Ωνάσης είχε τον τρόπο να φέρει εκατοντάδες φυτά (200 είδη δέντρων), πεύκα και πικροδάφνες, αμυγδαλιές και οπωροφόρα στο νησί, τα οποία πολλές φορές φύτευε ο ίδιος, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, διηγούμενος ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στους εργάτες.

Πάσχα στον Σκορπιό: Αριστοτέλης και Αλέξανδρος Ωνάσης δίπλα στη σούβλα - Σπάνιες φωτό άλλης εποχής

 

Ο Ωνάσης μεταμόρφωσε το Σκορπιό, έφτιαξε τη μαρίνα, μια μεγάλη κεντρική βίλα, εξοχικά, την αγαπημένη του ταβέρνα κι ένα μικρό, ταπεινό εκκλησάκι για να προσεύχεται. Η βίλα φιλοξενούσε το πλήρως εξοπλισμένο γραφείο από όπου μπορούσε να διευθύνει την αυτοκρατορία του. Ο τόπος όμως ήταν από τη φύση του αλλά από τις παρεμβάσεις του Ωνάση φτιαγμένος για έρωτα. ‘Η θάνατο, που στην οικογένεια Ωνάση φαίνεται πως συμβάδισε…

σκορπιος

Ελληνικό Πάσχα στον Σκορπιό

Ο Σκορπιός μπορεί να πωλήθηκε, ωστόσο ο χρόνος μοιάζει σταματημένος στην εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση, μαζί με τον Αλέξανδρο, σκυμμένων επάνω στο σουβλιστό αρνί που τους ετοίμαζε ο Μπάμπης το Πάσχα, στην εικόνα της Τζάκι νύφης στο “γάμο του αιώνα”, στον Τζον Τζον, παιδί ακόμη, να τρέχει στην παραλία, τα γέλια της Χριστίνας να αντηχούν, και στις καλοκαιρινές πόζες της Μαρίας Κάλλας, στο νησί.

Στη σπάνια φωτογραφία που εχει δημοσιεύσει το My Lefkada, βλέπουμε τον Αριστοτέλη Ωνάση και το γιο του Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια των διακοπών Πάσχα στον Σκορπιό.

Πατέρας και γιος, στέκονται δίπλα στους ψήστες, και επιβλέπουν το ψήσιμο…

σκορπιος

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό του σπιτιού.

σκορπιος

 

σκορπιος

 

σκορπιος

 

σκορπιος

 

σκορπιος

 

σκορπιος

 

σκορπιος