Πάτρα: Φεστιβάλ στον… αέρα

Στον «αέρα» βρίσκονται οι καλοκαιρινές παραστάσεις και εκδηλώσεις εξαιτίας του κορωνοϊού και της πανδημίας.  Στο κύκλο των καλλιτεχνικών παραγωγών τόσο στον θεατρικό χώρο, όσο και στο συναυλιακό αυτή την περίοδο επικρατεί νεκρική σιγή και κανείς δεν ξέρει μέχρι στιγμής ποιες από τις παραγωγές που είχαν προγραμματιστεί, θα υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Οργανισμού Καλλιτεχνιών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος, Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση που έχει επιφέρει στον χώρο ο κορωνοϊός, ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών που επρόκειτο να κάνουν περιοδεία το καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος (ανάμεσα τους και στην Πάτρα) δεν θα πραγματοποιηθούν.

«Μα πώς να γίνουν παραστάσεις και παραγωγές όταν δεν μπορούν να γίνουν πρόβες; Οι πρόβες είναι απαγορευτικές με βάση τα μέτρα που έχει αποφασίσει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ για να περιορίσει τις συναθροίσεις και κατά συνέπεια, όποιες παραγωγές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν βρίσκονται στον αέρα αφού οι συντελεστές τους δεν μπορούν να δουλέψουν, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα» λέει.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ανδριόπουλος, έχοντας μεγαλώσει μέσα στον πυρετό της προετοιμασίας των παραστάσεων και των παραγωγών από μικρό παιδί, λόγω της ιστορικής πορείας που έχει το Φεστιβάλ Πάτρας το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος πατέρας του, μια δουλειά για να μπορέσει να ανέβει στο σανίδι και να έχει το ανάλογο ποιοτικό αποτέλεσμα, χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες πρόβες.

«Αν υποθέσουμε ότι τώρα που μιλάμε οι αρμόδιοι δώσουν εντολή για να απαγορευθεί η άρση των προβών και ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος των συναθροίσεων, ακόμα και τότε είναι δύσκολο πάλι να προλάβουν οι συντελεστές μιας παράστασης να είναι έτοιμοι στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έργα που έχουν να κάνουν με την αρχαία ελληνική δραματουργία, δουλειές που για έναν σκηνοθέτη ή ηθοποιό μπορεί να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την πορεία της καριέρας του. Δύσκολα κάποιος θα «παίξει» το όνομά του, γνωρίζοντας ότι το έργο που θα παρουσιάσει ή που συμμετέχει, δεν έχει δουλευτεί κατάλληλα».

Αφήστε που οι παραγωγές που έχουν ορίσει όλες  τις λεπτομέρειες για τον προγραμματισμό τους το καλοκαίρι είναι πολύ λίγες. «Αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κινείται φύλλο» τονίζει ο κ. Ανδριόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι με εντολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έχει απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα σε δημόσιο θεατρικό ή και μουσικό φορέα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δράση στο Εθνικό Θέατρο, όπως και σε όλα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.  «Ούτε βέβαια οι υπόλοιποι κάνουν κάτι αυτό το διάστημα της πανδημίας» προσθέτει ο κ. Ανδριόπουλος.

«Κανένας παραγωγός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περιοδεία»

Πέρα βέβαια από το πρακτικό κομμάτι που έχει να κάνει με το καθαρά θεατρικό ή καλλιτεχνικό μέρος, υπάρχει και το οικονομικό.

Το να βγει μια παραγωγή που να κάνει περιοδεία το καλοκαίρι γυρίζοντας από μέρος σε μέρος, έχει το ανάλογο οικονομικό κόστος που οι θεατρικοί επιχειρηματίες ελπίζουν να καλύψουν με τα έσοδα από τα γεμάτα θέατρα.

«Με παραστάσεις σε συνθήκες κορωνοϊού το καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Ανδριόπουλος. «Όχι γιατί δεν θα βγάλει χρήματα, αλλά γιατί είναι σίγουρο ότι θα βάλει πολλά από την τσέπη του, χωρίς να τα πάρει πίσω».

Ο περιορισμός των θέσεων και το Αρχαίο Ωδείο

Πόσο μάλλον όταν οι παραγωγές αυτές προορίζονται για αρχαία υπαίθρια θέατρα που οι θέσεις έτσι και αλλιώς είναι περιορισμένες. Το παράδειγμα της Πάτρας είναι χαρακτηριστικό. «Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας με βάση τους κανόνες που είχαν οριστεί πριν από τον κορωνοϊό χωρούσε γύρω στους 1.000 θεατές.

Αν ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακούγονται στο πλαίσιο της τήρησης των αποστάσεων, τότε ο αριθμός αυτός είναι σίγουρο ότι θα πέσει στα 400 με 500 άτομα. Με 400 και 500 άτομα, παραγωγές δεν γίνονται και μάλιστα σε περιοδεία. Είναι φύσει αδύνατον».

Άλλο θέατρο για το καλοκαίρι δεν έχουμε στην Πάτρα, είναι γνωστό αυτό. Πιο εύκολο βλέπει ο κ. Ανδριόπουλος από καλλιτεχνικής πλευράς τη διεξαγωγή μουσικών συναυλιών για το φετινό καλοκαίρι από σχήματα που υπήρχαν τον χειμώνα και που δεν θα χρειαστεί να κάνουν έτσι τόσες πρόβες, έχοντας ήδη δουλέψει μαζί τους.

Σε κάθε περίπτωση το φετινό καλοκαίρι καλλιτεχνικά και θεατρικά σίγουρα θα είναι διαφορετικό. «Αν θέλουμε να έχουμε καλοκαίρι που θεατρικά θα είναι όπως τα προηγούμενα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και να ισχύσουν όλα όσα γνωρίζαμε πριν από την πανδημία. Κάτι τέτοιο όμως τουλάχιστον για φέτος είναι απίθανο να γίνει» λέει ο κ. Ανδριόπουλος.

Κλείνοντας 40 χρόνια

Πάντως, το Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος, φέτος (εφόσον γίνει γιατί αυτό μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνσησης είναι ένα ζήτημα ακόμα ανοικτό)  θα έχει μία επετειακή χροιά κλείνοντας τα 40 χρόνια από την ίδρυση του. Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και οι συνεργάτες του είχαν ετοιμάσει μία σειρά από πράγματα που θα έδιναν έμφαση στη φετινή διοργάνωση, για ένα φεστιβάλ που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί έναν θεατρικό και καλλιτεχνικό αιμοδότη για την Πάτρα.

Ο Covid 19 τους χάλασε τα σχέδια. Παρόλα αυτά το επετειακό 40ο Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος θα γίνει, έχοντας οριστικοποιήσει ένα πρόγραμμα με εννιά καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν με το καλό επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα. Σε όποια κανονικότητα και αν είναι αυτή.

Κ.Α.

(από εφημερίδα «7 Μέρες Ενημέρωση).