Πάτρα: Καταδικάστηκε υπάλληλος του ΕΦΚΑ για υπεξαγωγή εγγράφων

Έλεγχο σε βάθος πενταετίας σε 880 αποφάσεις με παραποιημένα τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων διερευνά το κλιμάκιο του ΕΦΚΑ από την Αθήνα παρουσία των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία που έγινε χθες, σε βάρος της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ στην οδό Γούναρη, η οποία κατηγορήθηκε ότι πέταξε στην τουαλέτα της υπηρεσίας υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν την έρευνα και είχε στην κατοχή της. Τα έγγραφα αυτά εντοπίστηκαν από συναδέλφους της που ενημέρωσαν τα στελέχη που διεξήγαγαν τον έλεγχο και η γυναίκα συνελήφθη. Η υπάλληλος, όπως αναφέρθηκε από μαρτυρίες στο ακροατήριο, παραδέχτηκε ότι εκείνη τα είχε πετάξει, επειδή ήταν έγγραφα που δεν είχε παραδώσει εξ αρχής για έλεγχο.

Η υπάλληλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 27 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων και παρακώλυση έρευνας. Δεν εμφανίστηκε χθες στο ακροατήριο, επικαλούμενη λόγους υγείας, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, ο οποίος ζήτησε αναβολή στην υπόθεση, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

 

Οι μάρτυρες

Η Βασιλική Ντανιέλη ήταν μια από τις υπαλλήλους που εντόπισαν στην τουαλέτα της υπηρεσίας τα κομμένα χαρτιά και έβαλε το χέρι της στο εσωτερικό και τα ανέσυρε. «Ηταν κάποια χαρτιά κομμένα και επρόκειτο για έγγραφα της υπηρεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου Μάρθα Γαλαριώτου δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο ψύχραιμα λειτούργησε η μάρτυρας.

Η Χριστίνα Μαυροειδή, υπάλληλος και αυτή του υποκαταστήματος, ανέφερε ότι ορισμένα από τα έγγραφα που βρέθηκαν σχισμένα ήταν αντίγραφα. Σε σχέση με το κίνητρο της συναδέλφου της να πετάξει τα χαρτιά στην τουαλέτα, η ίδια υποστήριξε ότι «ενδεχομένως με τόσο όγκο δουλειάς, ίσως φοβήθηκε επειδή δεν τους τα είχε δώσει όλα».

Ο Αδρέας Αποστολόπουλος, διευθυντής του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ στη Γούναρη, υποστηρίζει ότι μεταξύ των σχισμένων εγγράφων υπήρχαν φωτοτυπίες και μια πρωτότυπη υπηρεσιακή απόφαση. Ο ίδιος δήλωσε ότι μπήκε στην τουαλέτα, όπου βρέθηκαν από υπαλλήλους τα κομμένα έγγραφα και διαπίστωσε ότι είχαν σχιστεί με επιδέξιο τρόπο. Επίσης επεσήμανε ότι κάποια από τα έγγραφα που ελέγχονται είναι ξεκάθαρο ότι έχουν πλαστογραφηθεί οι υπογραφές των στελεχών του Ιδρύματος.

Εκείνο που επίσης διαφάνηκε στο ακροατήριο από τις καταθέσεις ήταν ότι η συγκεκριμένη πλαστογραφία είχε γίνει σε έγγραφα γυναικών που δικαιούνταν επιστροφή χρημάτων που είχαν ήδη γεννήσει. Τα χρήματα είχαν εισπραχθεί κανονικά την πρώτη φορά από γυναίκες που είχαν γεννήσει. Με διαδικασία που είναι υπό έλεγχο, αλλάχθηκαν στην πορεία τα ονόματά τους και εν συνεχεία τρίτα πρόσωπα εισέπραξαν και πάλι χρήματα χέρι -χέρι από το λογιστήριο του ιδρύματος.

 

Τι υποστηρίζει ο συνήγορος

Ωστόσο, λόγω της μυστικότητας της διαδικασίας ελέγχου, δεν δόθηκαν και πολλές λεπτομέρειες στο ακροατήριο για το που έχει φθάσει η έρευνα σήμερα.

Από την πλευρά του ο Στάθης Φίλης, συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης, υποστήριξε ότι η πελάτισσά του λειτούργησε υπό το κράτος φόβου. Κατά τον ίδιο, πέταξε τα έγγραφα στην τουαλέτα γιατί δεν τα είχε παραδώσει στους υπαλλήλους που διεξήγαν τον έλεγχο. Κατά τον κ. Φίλη, τα συγκεκριμένα έγγραφα ήταν αντίγραφα πρότυπων αποφάσεων, που έχουν ήδη στην κατοχή τους οι ελεγκτές και η πράξη της πελάτισσάς του δεν άλλαζε τα δεδομένα της έρευνας. Υποστήριξε επίσης ότι η πελάτισσά του την ημέρα του ελέγχου επρόκειτο να μετακινηθεί από το λογιστήριο του ΕΦΚΑ της Γούναρη σε άλλη θέση και τα συγκεκριμένα έγγραφα τα πέταξε στο πλαίσιο εκκαθάρισης του γραφείου της.

ΕΡΤ