Πάτρα: Κατεδαφίζεται η προβλήτα στο Πόρτο Ρίο, ένα αίτημα πολλών ετών (Photo)

Το Ρίο ζητά εδώ και χρόνια την κατεδάφιση της προβλήτας στην παραλία του Πόρτο Ρίο. Αυτό θα γίνει, καθώς διαπιστώθηκε πως επιδεινώνει πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Πλέον, η παραλιακή του Ρίου «κοιτάζει» το δεύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα της περιοχής.

Ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι του Ρίου δεν πιστεύουν στην απόφαση για κατεδάφιση της προβλήτας μπροστά από το ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο, καθώς πρόκειται για ένα αίτημα που είχαν καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαν εισακουστεί.

Οπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ρίου Νικολίτσα Μπετιχαβά, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τις επισκέψεις βουλευτών και αυτοδιοικητικών στην περιοχή για αυτοψία στις καταστροφές που προκάλεσε η μανία της θάλασσας, εντόπισαν ιδίοις όμμασι πως η συγκεκριμένη προβλήτα δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές στους παρακείμενους δρόμους. Το αποτέλεσμα ήταν να προωθηθεί και να ικανοποιηθεί το αίτημα κατεδάφισης.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νικολίτσα Μπετιχαβά ανακοίνωσε στους συντοπίτες της πως εκδόθηκε το πρωτόκολλο κατεδάφισης και άρσης αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό για την προβλήτα μπροστά από το ξενοδοχείο, το οποίο ορίζει σε 30 ημέρες να γίνει η άρση της προβλήτας από το Πόρτο Ρίο, ειδάλλως θα προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη προβλήτα είχε κατασκευαστεί πριν από δεκάδες χρόνια από το ξενοδοχείο με στόχο την προσέλκυση τουριστικών σκαφών, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα διέμεναν στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Με τα χρόνια ωστόσο, αποδείχθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να συμβαίνει κι έτσι η χρήση της προβλήτας γινόταν μόνο από ερασιτέχνες ψαράδες ή λουόμενους που έκαναν μπάνιο στην περιοχή τους θερινούς μήνες.

Ωστόσο, οι ντόπιοι εκτιμούσαν πως η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελεί το ήμισυ των προβλημάτων που δημιουργούνται από κακοκαιρικά φαινόμενα στην παραλιακή περιοχή του Ρίου. Μάλιστα, η κατεδάφιση της προβλήτας του Πόρτο Ρίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των δημοτών και η πρόεδρος του Ρίου Νικολίτσα Μπετιχαβά ευχαρίστησε δημόσια τον βουλευτή της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα που πραγματοποίησε παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δυτική προβλήτα των φέρι μποτ στην πρόσφατη κακοκαιρία μετατράπηκε σε παραλία. Κι εκεί, οι Ριώτες διεκδικούν έργα.

Πλέον, οι κάτοικοι και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Ρίου ρίχνουν το βάρος των ενεργειών τους στο «δεύτερο μισό των κακών» για την περιοχή τους. Αυτό αφορά τη δυτική προβλήτα που δένουν τα φεριμπότ, κάτω από τη γέφυρα, η οποία έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που η κλίση της «φέρνει» το νερό της θάλασσας προς τον παραλιακό δρόμο, με αποτέλεσμα τις ημέρες με κακό καιρό να πλημμυρίζουν τα τοπικά καταστήματα και ο δρόμος να γίνεται απροσπέλαστος και επικίνδυνος.

Τον Ιούλιο του 2021, η κ. Μπετιχαβά μαζί με συνεργάτες της είχε επισκεφθεί τη διοίκηση του ΟΛΠΑ, όπου ανήκει η προβλήτα, καταλήγοντας σε συμφωνία με τον Οργανισμό να πραγματοποιήσει αυτοψία στο σημείο ώστε να εντοπιστούν οι κακοτεχνίες που χρειάζονται επιδιορθώσεις. Ωστόσο, όπως είχε εξηγήσει σε πρόσφατη επικοινωνία με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» η πρόεδρος του Ρίου, η αυτοψία δεν έγινε ποτέ και στην τελευταία κακοκαιρία η δυτική προβλήτα μετατράπηκε σε… παραλία από τα φερτά υλικά που ξέβραζε η θάλασσα.

pelop.gr