Παυλάκης: «Καλό σενάριο το τέλος της πανδημίας το 2022»

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε, το πρωί της Πέμπτης (28/10) στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ.

Το διακύβευμα για την Ελλάδα, όπως είπε, είναι ο αριθμός των μολύνσεων να μείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ υποστήριξε πως κακώς έγινε το άνοιγμα των κλειστών χώρων αφού καταγράφονται 3.000 με 4.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση.

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ σχολίασε επίσης και την του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία του κορονοϊού θα παραταθεί και το 2022. «Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παυλάκης.

Όσο τα κρούσματα ψηλά εκτίμησε, ο κορορονϊός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια» ανέφερε ο καθηγητής. .

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.

Tα εμβόλια, σύμφωνα με τον γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ, από μόνα τους δεν θα φέρουν την αλλαγή. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πήρε παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Παυλάκης είναι απαραίτητο να υπάρχουν μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κλπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους», είπε. .

newsit.gr