Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ.Ε. η ανάγκη υλοποίησης του αρδευτικού έργου της Νεάπολης του Δήμου Αγρινίου

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ.Ε. η ανάγκη υλοποίησης του αρδευτικού έργου της Νεάπολης του Δήμου Αγρινίου

κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχα,

Υπάρχει εγκεκριμένη, οριστική μελέτη με τίτλο “ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΠΟΛΑΙΤΑΣ – ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ” , νυν Δήμου Αγρινίου , με ημερομηνία έγκρισης 06/02/2006 και Αριθμό Απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Περιφ. Δυτ. Ελλάδος – Δ.Δ.Ε. 983/06-02-2006 σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί αρδευτικό δίκτυο στην Δημοτική Ενότητα πλέον Νεάπολης , του Δήμου Αγρινίου και η συνολική επιφάνεια που θα αρδευτεί ανέρχεται σε 7.000 στρέμματα.

Tο νερό προέρχεται από την Τεχνητή Λίμνη Καστρακίου και έχει διασφαλιστεί η σχετική συμφωνία με την Δ.Ε.Η. ενώ η μελέτη περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους μελέτες : Γεωργοτεχνική, Γεωλογική, Γεωτεχνική, Μελέτη Οικονομικής Σκοπιμότητας, Τοπογραφική, Υδραυλική, Στατική , Περιβαλλοντικά, τεύχη ΣΑΥ & ΦΑΥ και Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

Η διάταξη των έργων αφορά υδροληψία από την λίμνη Καστρακίου, αντλιοστάσιο πλησίον της υδροληψίας, καταθλιπτικό αγωγό τροφοδοσίας δεξαμενής μήκους 3.100μ , δεξαμενή αναρρύθμισης όγκου 3000μ3 και δίκτυο διανομής με υδροληψίες άρδευσης.

Το σύστημα άρδευσης είναι υπό πίεση με μικροεκτοξευτήρες ή σταγόνες και τοποθέτηση υδροστομίων σε κοινόχρηστους χώρους, στο κέντρο της αρδευτικής μονάδας.

Η δαπάνη των έργων είναι για τα έργα πολιτικού μηχανικού με εργολαβικό όφελος και απρόβλεπτα και ΦΠΑ 7.900.000 Ευρώ και η συνολική δαπάνη Ηλεκρομηχανολογικών εργασιών 784.148 Ευρώ, ποσά που εννοείται ότι απαιτούν επικαιροποίηση. Επίσης απαιτείται επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι έχουν λήξει από το 2015.

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής , μιας περιοχής που αν και βρίσκεται δίπλα στον Αχελώο και την λίμνη Καστρακίου τα χωράφια, η περιουσία τους είναι μη αρδεύσιμη.

Ο αγώνας ξεκίνησε από την κοινότητα ακόμη Σπολάιτας, συνεχίστηκε στον Δήμο Νεάπολης όπου για τους Δημάρχους της αποτέλεσε προτεραιότητα και κατέληξε στην οριστική μελέτη το 2006.

Τίθεται σήμερα το ζήτημα στο Περιφερειακό συμβούλιο και παρακαλώ για την απάντησή σας όσον αφορά α) στην ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης και β) στην συμφωνία για αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου που θα οδηγήσει στην εκτέλεση αυτού του ώριμου έργου που στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε θα τονώσει το εισόδημα και την οικονομία της περιοχής.

Ο πρωτογενής τομέας και η στήριξή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Αιτωλοακαρνανία.

Ευχαριστώ πολύ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΟΥΣΗ ΝΤΖΙΜΑΝΗ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ