Πέθανε ο γνωστός Καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος – Σπάνιες φωτογραφίες από παραστάσεις του στο Αγρίνιο

«Όταν ξεκίνησα να μαθαίνω δίπλα στον Θανάση Σπυρόπουλο, το πρώτο πράγμα που μου είπε είναι ότι ο Καραγκιόζης πρέπει να «περνάει» μηνύματα και αξίες, γιατί είναι λαϊκός ήρωας και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση!», είχε πει σε συνέντευξή του στο AgrinioTimes.gr ο γιος του μεγάλου Καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου, Κώστας, τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών, (γεννήθηκε το 1931 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας), ενώ την τέχνη του ακολούθησε και ο γιος του Κώστας. Μαζί λειτουργούσαν το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη – Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.

Από που πήρε τα πρώτα ερεθίσματα

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είδε για πρώτη φορά Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του και από εκεί πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα για να γίνει καραγκιοζοπαίχτης.

«Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός» ήταν αυτά που τον έκαναν αρχικά βοηθό – μαθητή του τοπικού καραγκιοζοπαίκτη Βασίλη Φιλντισάκου από την ηλικία των 15 ετών.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ήτα επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

Ο ίδιο ήταν και συλλέκτης του Θεάτρου Σκιών με μεγάλη συλλογή από φιγούρες και σκηνικά από όλους τους καραγκιοζοπαίχτες (Φρίξο Γαζεπίδη, Βασίλη Ανδρικόπουλο (Βασίλαρος), Αβραάμ Αντωνάκο κ.ά.).

Πολλές παραστάσεις στο εξωτερικό

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είχε δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό και για δέκα συνεχόμενα χρόνια έπαιζε στην τότε ΕΡΤ2 τις ιστορίες του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του «Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη».

Κυκλοφόρησε έξι βιβλία για το θέατρο σκιών:

  • Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
  • Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
  • 12+1:Τα παραμύθια της Θεσσαλίας (εικονογράφηση) (Εκδόσεις Καστανιώτη)
  • Ρεμπέτικες ιστορίες (Εκδόσεις Συλλέκτης)
  • Ο Καραγκιόζης Προξενητής συλλεκτικό βιβλίο (Εκδόσεις Αντήνωρ)
  • Ιστορίες με τον Καραγκιόζη – Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Τοπάλη)

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος έδινε παραστάσεις σε δύο ιδιόκτητα θέατρα, το Σπυροπούλειο στους Αγίους Αναργύρους και το παραδοσιακό του θέατρο σκιών στο Γαλάτσι.

 

«Γεννήθηκα μέσα στον καραγκιόζη και αυτό που θυμάμαι κυρίως απ’ τα παιδικά μου χρόνια είναι τον εαυτό μου με μια φιγούρα στα χέρια! Βέβαια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχα πατέρα και δάσκαλο έναν απ’ τους μεγαλύτερους και πιο ταλαντούχους Καραγκιοζοπαίχτες, τον Θανάση Σπυρόπουλο! Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά… έπεσε!», είχε πει στο AgrinioTimes.gr ο γιος του σπουδαίου Καραγκιοζοπαίχτη.

Και συνέχισε:

Η παροιμία λέει «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τα ίδια γράμματα θα μάθεις!» Κι εγώ πιστεύω ότι έχω τον καλύτερο δάσκαλο δίπλα μου, τον πατέρα μου!

Θανάσης Σπυρόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος
Αγρίνιο – 1971: Ο Θανάσης Σπυρόπουλος

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είχε δώσει παραστάσεις πολλές φορές στο Αγρίνιο, στην πιο γόνιμη περίοδο του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου Σκιών

«Ο πατέρας μου έχει ιστορία μεγάλη στην πόλη. Είχε για πολλά χρόνια το θερινό του Θέατρο στο Αγρίνιο, κάνοντας χιλιάδες εισιτήρια καθημερινά!», ανέφερε ο Κώστας Σπυρόπουλος.

Αγρίνιο – 1971: Το Θερινό Θέατρο Σκιών του Θανάση Σπυρόπυλου (Πρώην Θέατρο Βασίλαρου).

Διαβάστε ολόκληρη τη Συνέντευξη του Κώστα Σπυρόπουλου στο AgrinioTimes.gr: «Έχω τον καλύτερο δάσκαλο, τον πατέρα μου» (Σπάνιες Photos)