Πέτσας στην Ε.Ρ.Τ.: Υποκριτής ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας χθες στην «ΕΡΤ1», και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, για τις πρόσφατες συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο και τον κορωνοϊό.

«Η Γερμανία, είπε, ο κ. Πέτσας, «ασκώντας την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει περισσότερους λόγους να προσπαθεί να έχει μία παρέμβαση στα θέματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη δική της ατζέντα αυτό το εξάμηνο. Ένα από τα θέματα που προκαλεί πολλά προβλήματα, γενικά στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και στη Δύση, είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι προκλητική εδώ και πολύ καιρό. Και πέρυσι με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και φέτος, από την Άνοιξη και μετά, με τις ενέργειες που έχει κάνει και στον Έβρο, αλλά και στη συνέχεια με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που προσπαθεί, λοιπόν, η Γερμανία είναι να δώσει μία διέξοδο σ’ αυτό το αδιέξοδο που δημιουργεί η τουρκική στάση».

Είναι πολύ θετικό, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της. «Κι αν δει κανείς όλες τις ανακοινώσεις και των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικές των ελληνικών θέσεων. Και επαναλαμβάνω: Το κρίσιμο εδώ, δεν είναι αν μιλάμε για μια άσκηση ισορροπίας, αλλά για μια άσκηση αξιοπιστίας. Μακάρι να αποδειχθεί ότι η Τουρκία αυτά που λέει τα εννοεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

«Εμείς, έχουμε στείλει παντού το μήνυμα, ότι παρακολουθούμε με ψυχραιμία μεν, με αποφασιστικότητα δε, όλες τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και εκδόθηκε χθες NAVTEX για ασκήσεις στις περιοχές που ξεκινούν από το ανατολικό μέρος της Κρήτης μέχρι νοτίως του Καστελόριζου, προκειμένου να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας και να μην επιτρέψουμε σε παράνομες τουρκικές NAVTEX να συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων».

Για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο, σημείωσε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ιστορικό βήμα το γεγονός ότι κατατέθηκαν στη Βουλή οι Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, γιατί μεγαλώνει η Ελλάδα. «Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», υπογράμμισε. Και συνέχισε: «Δεύτερο βήμα, είναι η ρύθμιση της εκκρεμότητας με την Τουρκία, για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Στόχος μας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των λαών της και της σταθερότητας στην περιοχή. Έχουμε δείξει ότι η εποχή των δισταγμών έχει τελειώσει».

Στη συνέχεια επεσήμανε την υποκρισία του Σύριζα, γιατί, όπως είπε, «ακριβώς αυτό το πλαίσιο με την Αίγυπτο διαπραγματευόταν και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως Κυβέρνηση και μόλις δυόμιση μήνες πριν, ο κ. Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έλεγε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε, τώρα άμεσα, σε τμηματική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο. Άρα, αυτό που κάνει σήμερα είναι καθαρά υποκριτικό και προσχηματικό. «Παρών» σε μία τόσο ιστορική Συμφωνία δεν νοείται. Δείχνει απουσία πολιτικής και ένα πραγματικό βραχυκύκλωμα, το οποίο θα τιμωρηθεί από τους πολίτες».

Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων, είπε: «Όταν ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο, ξέραμε ότι θα υπάρξει παράλληλα αυξημένη κινητικότητα των Ελλήνων στο εσωτερικό, λόγω του Καλοκαιριού, και αναμέναμε αύξηση των κρουσμάτων. Τα επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν οι ειδικοί, τους οποίους συμβουλευόμαστε, έδειχναν αύξηση των κρουσμάτων τέλος Ιουλίου, αρχές-μέσα Αυγούστου και κορύφωσή τους πρός το τέλος Αυγούστου. Πράγματι, βλέπουμε αυτή την επιδημιολογική καμπύλη με τα κρούσματα να ανεβαίνει. Πάντως, δεν έχουμε δει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και τους διασωληνωμένους. Όσον αφορά τα κρούσματα, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία πτώση τους το επόμενο διάστημα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλά, φυσικά, αυτό δεν οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό, γιατί το μεγάλο πρόβλημα, ενδεχομένως, να είναι τον Οκτώβρη -Νοέμβρη, όταν θα έχουμε έξαρση και των άλλων εποχικών ιώσεων, όπως της γρίπης».

AgrinioTimes.gr | Αίθουσα σύνταξης