ΠΓΔΜ: Με τις πλάτες των «ανταρτών» στη Βουλή οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα

Η συνάντηση του Ζάεφ με τους οκτώ αντάρτες του VMRO (σ.σ. που πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος που προβλέπεται από τη Συνθήκη των Πρεσπών) έγινε το βράδυ της Πέμπτης (01.11.2018). Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες μετά τη συνάντηση, φαίνεται όμως ότι για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για να έχει την πλειοψηφία των 2/3, δέχτηκε κάποιους όρους.

Σύμφωνα με το mkd.mk, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή 4, 6 ή 7 τροπολογίες. Σύμφωνα με τον βουλευτή Κρστο Μούκοσκι (σ.σ. έναν εκ των 8 που έφυγαν από το VMRO και σχημάτισαν τη νέα Κ.Ο.) οι βουλευτές και ο Ζάεφ κατέληξαν σε συμφωνία για τέσσερις από τις τροπολογίες.

Ο Ζάεφ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι επετεύχθη συμφωνία με τους πρώην βουλευτές του VMRO. Από την πλευρά του, ο Μούκοσκι είπε πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση στα αιτήματά τους.

Ο βουλευτής της ΠΓΔΜ τόνισε πως τα αιτήματα που τέθηκαν στον Ζάεφ αφορούν στην ενίσχυση της ταυτότητας, τη σταδιακή αλλαγή του ονόματος για εσωτερική χρήση αφού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και την ακύρωση των όποιων αλλαγών γίνουν με βάση της Συμφωνία των Πρεσπών, στην περίπτωση που αυτή δεν επικυρωθεί από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Μούκοσκι, η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει επιβλαβή στοιχεία, αλλά πρέπει να ψηφιστεί και οι τροπολογίες τους (σ.σ. των οκτώ «ανταρτών») θα λειτουργήσουν ως προστασία.

mkd.mk