«Πήρε κεφάλια» η Σύγκλητος των Πατρών

Χθες το πρωί, αναφερόμενη αυτή η στήλη στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου των Πατρών, έκανε λόγο για «σφαγείο», το οποίο για άλλη μια φορά, όπως άλλωστε και παλιότερα, ήταν αποφασισμένο να κάνει τη δουλειά του… Μια δουλειά που συνίσταται, στο να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα να απλώνονται σχολές στην Περιφέρεια του, να αναπτύσσονται, όσο και όποιες αναπτύσσονται απ’ αυτές και όταν έρχεται η κατάλληλη πολιτική συγκυρία na βάζει μπροστά τα ακαδημαϊκά κριτήρια και να τις μαζεύει όλες στην αυλή του: Στο μεγάλο πανεπιστημιακό του campus.

Αυτό, πέρα από τις όποιες απόψεις, θέσεις ή γνώμες που μπορεί να έχει κάποιος για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας ανάπτυξης στη χώρα, αποτελεί πάγια τακτική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία, δυστυχώς, η Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα η πόλη του Αγρινίου την αντιμετωπίζει από τον προηγούμενο αιώνα ανελλιπώς: από τη δεκαετία του ‘80 ακόμα με την «αρπαγή» της Οικονομικής Σχολής του Αγρινίου.

Δεν θυμάμαι ποτέ τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, προτάσσοντας αυτά τα περίφημα ακαδημαϊκά κριτήρια να αρνείται τη δημιουργία ενός τμήματος, τουλάχιστον σε επίπεδο της εισήγησης προς το υπουργείο και να βρίσκεται απέναντι σε όλα, όσα το «πολιτικάντικο» σύστημα της χώρας και τα «τοπικά οικονομικά» συμφέροντα της «φόρτωσαν» χωρίς να το θέλει.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Ελλάδας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το «σφαγείο» και κατά την εκτίμηση μου έκαναν, ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν στη συγκεκριμένη συγκυρία. Στην ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσαν (Δείτε ΕΔΩ) υπάρχει μία παράγραφος η οποία τα λέει όλα: «Επιπροσθέτως, έχουμε μορφώσει την πεποίθηση, ότι πολλά από όσα προτείνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι ήδη αποδεκτά από την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αναμένει μία απόφαση του Πανεπιστημίου, ώστε να έχει άλλοθι για την πολιτική που επιδιώκει να ασκήσει για την συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και τμημάτων».

Αυτό είναι κατά την εκτίμησή μου και το «ψαχνό» στην όλη υπόθεση. Όλα τα άλλα ήταν αναμενόμενα: και η αγανάκτηση της αγρινιώτικης κοινωνίας που εκφράστηκε από τη θέση του Δημάρχου Αγρινίου ( Δείτε ΕΔΩ) και η απεγνωσμένη προσπάθεια του Περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας να διατηρήσει τα υγιή κεκτημένα της μέχρι σήμερα ανάπτυξης στων σχολών και των τμημάτων στη Δυτική Ελλάδα (Δείτε ΕΔΩ ).

  • Το «σφαγείο» της Συγκλήτου για άλλη μια φορά με δημοκρατικές διαδικασίες (Δείτε ΕΔΩ) έκανε τη δουλειά του: «Πήρε κεφάλια».

Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr