Πιθανολογείται αναβάθμιση του Ν. Παπαθανάση – Στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λιβανός;

Το μεσημέρι – εκτός απροόπτου – οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι αποχωρήσεις και μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών και οι αναβαθμίσεις Υφυπουργών.

Με την έναρξη μιας ιδιαιτέρως κομβικής χρονιάς για την πορεία της χώρας ο Πρωθυπουργός προχωρά σε ανασχηματισμό, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης του κυβερνητικού έργου προς την κοινωνία. Άλλωστε οι επιπτώσεις από την πανδημία έφεραν αρκετές αλλαγές στους στόχους και τα σχέδια που αρχικά είχαν τεθεί. Σήμερα το μεσημέρι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ανακατέψει αρκετά την «τράπουλα» με σκοπό να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις. έτσι ώστε η χώρα μας να επιστρέψει σύντομα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχωρήσεις και μετακινήσεις κορυφαίων Υπουργών, αναβάθμιση υφυπουργών και την είσοδο βουλευτών της Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Οι αμετακίνητοι

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα παραμένουν στις υπουργικές τους καρέκλες οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Κυριάκος Πιερακάκης και Κώστας Καραμανλής.

 

Μετακινήσεις, αποχωρήσεις και καραμπόλες

Όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσουν από τα χαρτοφυλάκια τους, οι Γιάννης Βρούτσης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Χάρης Θεοχάρης χωρίς να είναι βέβαιο αν θα μείνουν εκτός κυβέρνησης ή θα αξιοποιηθούν σε άλλη κυβερνητική θέση.

Για το Υπουργείο Εργασίας ακούγονται τα ονόματα του Κωστή Χατζηδάκη και του Στέλιου Πέτσα, στο Εσωτερικών πιθανότατα κατευθύνεται από το Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μάκης Βορίδης. Στο Υπουργείο Τουρισμού θα τοποθετεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος που επιστρέφει σε κυβερνητική θέση.

Ανασχηματισμός: Σε λίγες ώρες οι ανακοινώσεις - Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη τότε δεν αποκλείεται το Υπουργείο Ενέργειας να αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης ή πρόσωπο έκπληξη και το Αγροτικής Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός. Αν αποχωρήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το Ενέργειας, τότε πιθανότατα θα αναβαθμιστεί ο Υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Τα ερωτήματα

Το οικονομικό επιτελείο είναι το μεγάλο ζητούμενο καθώς μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για το μέλλον του Χρήστου Σταϊκούρα διίστανται. Σενάρια τον θέλουν να αποχωρεί από την οδό Νίκης ενώ άλλα κάνουν λόγο πως θα παραμείνει στο υπουργείο. Το βέβαιο πάντως είναι πως θα έχει ιδιαιτέρως ενισχυμένο ρόλο ο Θόδωρος Σκυλακάκης που έχει αναλάβει και την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης αβέβαιο θεωρείται το μέλλον των δύο υφυπουργών του οικονομικού επιτελείου.

Το δεύτερο ερώτημα ακούει στο όνομα Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες βολιδοσκοπήθηκαν τουλάχιστον δύο βουλευτές της Ν.Δ. για να αναλάβουν το υπουργείο Παιδείας. Η κίνηση αυτή δείχνει και τις προθέσεις που είχε ο πρωθυπουργός προκειμένου να της δώσει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο ωστόσο τις τελευταίες ώρες οι περισσότερες πιθανότητες κλείνουν προς την παραμονή της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο.

Επίσης θολό είναι ακόμα το τοπίο για το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς ενδέχεται να αποχωρήσει ο Κώστας Τσιάρας, ενώ για το ναυτιλίας “παίζει” το όνομα του βουλευτή Πειραιά Κώστα Κατσαφάδου ο οποίος όμως ακούγεται και για την θέση του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Ωστόσο δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να μην υπάρξουν αλλαγές στα δύο συγκεκριμένα υπουργεία. Ανοιχτό και το θέμα παραμονής της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στέλιος Πέτσας

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η διαφαινόμενη αναβάθμιση του Στέλιου Πέτσα, είτε στο Υπουργείο Εργασίας είτε σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, θα αφήσει κενή την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου την οποία πιθανότατα θα αναλάβει ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Χρήστος Ταραντίλης. Πρόκειται για τον καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος με τα μέχρι τώρα δεδομένα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναλάβει την συγκεκριμένη θέση.

Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει ενίσχυση σε επίπεδο υφυπουργών στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς όλα δείχνουν πως και η νέα χρονιά θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και στα εθνικά θέματα. Πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. όπως ο Άγγελος Συρίγος και ο Τάσος Χατζηβασιλείου που γνωρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχουν σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος όλο αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται ένας εξ αυτών να ενισχύσει τις προσπάθειες του Νίκου Δένδια.

Σωτήρης Σταθόπουλος – thetoc.gr