Πλατανόδασος Δογρής: Μόνη θεραπεία η δημιουργία ζωνών ασφαλείας

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν και το θέμα που αναδείχθηκε μέσα από τα μέσα του «Αgrinio365» (Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr και Antenna Star 103.5 FM) και αφορούσε στην σημαντική οικολογική καταστροφή του πλατανόδασους στη θέση Δογρή της Λίμνης Τριχωνίδας. (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Γκούντας, ο οποίος έκανε λόγο για την καταστροφή αυτή την οποία χαρακτήρισε θλιβερό γεγονός αναφέροντας την τεράστια έκταση που έχει το πρόβλημα με την μόλυνση μεγάλου αριθμού δένδρων με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Η ύπαρξη των πλατανιών στη συγκεκριμένη θέση της λίμνης, είπε, αφορά στην ταυτότητα της περιοχής και ο Δήμος σε συνεννόηση με το δασαρχείο θα προχωρήσει στην υλοτόμηση των δένδρων που έχουν προσβληθεί και είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους που συχνάζουν στην περιοχή, αλλά επειδή η συγκεκριμένη ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο ένας τρόπος υπάρχει: η υλοτόμηση όχι μόνο των «άρρωστων» δένδρων, αλλά και ορισμένων υγειών έτσι ώστε να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας.

Κι αυτό όμως, επεσήμανε, μπορεί να μην αρκεί και το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Θα πρέπει και το Δασαρχείο και η περιφέρεια», είπε, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί από μόνος του ο Δήμος δεν μπορεί»

Μάλιστα, θέλοντας να δείξει γενικότερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση με όλες αυτές τις ευθύνες που η κεντρική διοίκηση έχει φορτώσει στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, είπε, ότι «το κράτος είναι ένα πολυόροφο κτίριο, το οποίο περιμένει από το ισόγειο να του πληρώσει τα κοινόχρηστα».

Πάντως, είπε καταλήγοντας, ο Δήμος θα συμβάλει στη λύση του προβλήματος με όλες του τις δυνάμεις για μην έχουμε απρόβλεπτες και τραγικές συνέπειες.

Να σημειωθεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο κ. Καψάλης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και να ενεργοποιηθούν οι υπεύθυνοι. «Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί», είπε, « «πρέπει να πάμε στον Εισαγγελέα».


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr