Πλατυγιάλι Αστακού: Έτοιμος να… ξυπνήσει ο «κοιμώμενος γίγαντας»;

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα που στόχο έχουν την αίσια έκβαση στο διαχρονικό αίτημα του Ξηρομέρου που δεν είναι άλλο από την λειτουργία του Λιμανιού προς όφελος των κατοίκων του Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων του «Agrinio365» Media Group ενήμερος και έτοιμος να συμβάλλει όπως και όπου χρειαστεί είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συμμετέχοντες σε έναν διάλογο που έχει τέσσερις βασικούς συνομιλητές (επενδυτές, τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, Υπουργείο Ανάπτυξης, Δήμος Ξηρομέρου).

Κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχει η εταιρεία «Αρχιρόδον Ελλάς» εκπρόσωπος της οποίας έχει έρθει σε επαφή και με άλλους θεσμικούς αναπτυξιακούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

Όλες οι πληροφορίες ότι υπάρχει ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις κάτι που έχει δημιουργήσει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις.

 

Να σημειωθεί ότι:

Η Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε. και άλλες τρεις εταιρείες ελέγχουν και διαχειρίζονται τη ναυτιλιακή ζώνη και τη βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας. Βασικός μέτοχος είναι η ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας, στην οποία συμμετέχει με 71,08% η Alpha BankΑΛΦΑ -1,17% και με 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι δύο τράπεζες είχαν αποκτήσει το λιμάνι του Αστακού και τη χερσαία ζώνη (εκτός από το οικόπεδο που κατέχει η ΕΤΑΔ) το 2008, όταν κατέρρευσε η τεχνική εταιρεία ΑEΓΕK. Η τελευταία, με τη σειρά της, είχε αποκτήσει το λιμάνι όταν εξαγόρασε τον κατασκευαστικό όμιλο ΜΕΤΩΝ – ΕΤΕΠ των Χρ. Αρφάνη και Ν. Χιόνη.

Η ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας ελέγχει και το 100% της εταιρείας ΑΚΑΠΟΡΤ Α.Ε. που λειτουργεί το λιμάνι και είχε πέρυσι κύκλο εργασιών που πλησίασε τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια για πώληση ή αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό, χωρίς να προχωρήσει καμία επένδυση. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει πως βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του λιμανιού Αστακού στο Κατάρ, με παράλληλη υλοποίηση μεγάλης ενεργειακής επένδυσης (παραγωγή ενέργειας από φύκια κ.λπ.).

Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, όπως και άλλες δύο συμφωνίες που δρομολογούσε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με τον τότε Εμίρη του Κατάρ, για το Ελληνικό και την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Ειδικά για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είχε πραγματοποιηθεί και συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην Εμίρη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τελικά κατέληξαν σε άλλον επενδυτή, την Eldorado Gold.

Σ.Τ.