Πλεύρης: «Το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί – Κανένα νόημα επαναφοράς των μέτρων»

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ είναι ένας βασικός λόγος να μη ληφθούν νέα μέτρα ασφαλείας κατά του κοροναϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού, καθώς όπως είπε το κύμα της πανδημίας έχει ήδη κορυφωθεί  και ήδη παρατηρείται μια πτωτική τάση στα κρούσματα.

Τόνισε επίσης πως το γεγονός ότι το ΕΣΥ δεν δέχεται πίεση αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας του να μην επιβληθούν νέα μέτρα. «Δεν έχει νόημα η επαναφορά μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για τον αριθμό των θανάτων είπε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφέιλεται σε covid και όχι από covid . «Το 30-35% των ασθενών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται για άλλο λόγο και έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό οπότε υποχρεωτικά μπαίνουν σε μονάδα covid και λογαριάζονται ως αντίστοιχα περιστατικά. Δεν λέμε όμως ότι δεν υπάρχουν θάνατοι, να το ξεκαθαρίσω», ανέφερε.

Αναφορικά με τα εμβόλια, δήλωσε πως γίνονται δοκιμές  από τη Pfizer και τη Moderna αρχικά για την προστασία από τη μόλυνση από την Όμικρον και έπειτα για την προστασία από την Όμικρον 4-5. Εκτίμησε πως προς τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δύο εταιρίες θα υποβάλλουν αίτημα για έγκριση.

Ερωτώμενος για την χορήγηση της 4ης ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό απάντησε πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα χρειαστεί και πως εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας.

in.gr