Πλήρης απαλλαγή ενοικίου και για το Μάρτιο για όλες τις επιχειρήσεις σε αναστολή – Όλα τα νέα μέτρα

Τα μέτρα έχουν ως στόχο να μπορέσουν να αναχαιτίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες δεν δείχνουν να περιορίζονται.

Τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, εξειδίκευσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ. Ειδικά μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», το υπουργείο χορήγησε στις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 θα διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταβληθούν 250 εκατ. ευρώ από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», η οποία είχε βελτιωμένο αλγόριθμο. Όσον αφορά στην απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίων για τον Μάρτιο, με τα σημερινά δεδομένα, το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, οπότε περιλαμβάνει και άλλες κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητη αποζημίωση στο 80%.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας:

  • Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία είναι σε αναστολή με κρατική εντολή και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και μεταφορές δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίων και για τον Μάρτιο. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.
  • Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80%.
  • Για τα πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. είπε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για να γίνουν διορθώσεις στον Φ.Π.Α.
  • Επίσης, εξήγγειλε δύο νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, τον 6 και τον 7, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
  • Παράλληλα, παρατείνεται η μείωση του Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, θεατρικές παραστάσεις και μεταφορές έως 30/9/2021 και για τουριστικά πακέτα μέχρι τις 31/12/2021.

newsit.gr