Πλήθος κόσμου στην βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης για το έργο «Ω, Μεσολόγγι, Αθάνατο!»

Πλήθος κόσμου στην βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης για το έργο «Ω, Μεσολόγγι, Αθάνατο!» 

Κώστας Λύρος: «Ω, Μεσολόγγι, Αθάνατο!» «Ένα έργο «αληθινό» μνημείο – παρακαταθήκη για την Ιερή μας Πόλη» 

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου σε μια λιτή αλλά ουσιώδη εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτών «Εξόδου» 2023, παρουσία του Δημάρχου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου, έλαβε χώρα η παρουσίαση του αξιολόγου βιβλίου του Γεωργίου Έξαρχου με τίτλο: «Ω, Μεσολόγγι Αθάνατο!…» το οποίο εμπνεύστηκε και χρηματοδότησε ο φιλομεσολογγίτης Ελ. Σαΐτης. 

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στον ιερό χώρο, στη Πινακοθήκη, στην  καρδιά της πόλης και της ιστορίας μας όπου φυλάσσονται τα ιερά και τα κειμήλια μιας θυσίας και δήλωσε σχετικά: 

«Κάθε στιγμή από την ιστορία αυτού του τόπου,  όπως και κάθε σπιθαμή γης κουβαλά μια ανείπωτη τραγωδία αλλά και μια μεγάλη στιγμή για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό όσα και να γράψει, όσα και να πει κανείς για το Μεσολόγγι θα είναι λίγα.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον συγγραφέα κ. Έξαρχο λέγοντας ότι: «Το συγκεκριμένο βιβλίο   γράφτηκε και δημιουργήθηκε με  πολύ αγάπη  και σεβασμό και για το λόγο αυτό συγχαίρω τον συγγραφέα κ. Έξαρχο έναν άνθρωπο με ήθος, αρχές και ευγένεια, για την πολύ σοβαρή δουλειά και  την κατάθεση ψυχής στο πόνημά του».

Ενώ εκτενή αναφορά έκανε ο Κώστας Λύρος στον  πρωτεργάτη, εμπνευστή και χορηγό του βιβλίου Ελ. Σαΐτη κάνοντας παράλληλα μνεία για τη συνολική του πορεία και τη μακροχρόνια διαδρομή του στο παγκόσμιο επιχειρείν που διακρίθηκε για τις υψηλές επιδόσεις του, τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης και  το καινοτόμο πνεύμα του.  

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συναντηθούμε  σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικούς σκοπούς   και να μιλήσουμε κυρίως για το επιχειρείν. Και αμέσως κατάλαβα ότι συνομιλούσα με έναν επιχειρηματία διαφορετικό. Ένα μεγάλο επιχειρηματία,  αλλά και ένα σπουδαίο άνθρωπο». 

Με τα ίδια θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Ελ. Σαΐτη ο Πρόεδρος της ΠΕ.ΜΕ.ΤΕ Κώστας Ζούκας ο οποίος τον χαρακτήρισε μεγάλο ευεργέτη και τόνισε την μεγάλη του συνεισφορά στον τομέα της επιχειρηματικότητας. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός. Το σπουδαίο έργο παρουσίασε ο Καθηγητής Παναγιώτης Μυλωνάς ενώ τοποθετήθηκαν επ’ αυτού, ο φιλίστωρ του Εξοδίτικου Έπους, κ. Ελευθέριος Σαΐτης και ο συγγραφέας, κ. Γεώργιος Έξαρχος. Παράλληλα μαθητές και μαθήτριες της ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου μεταφέροντας το κοινό πίσω στα συνταρακτικά γεγονότα της ηρωικής «Εξόδου».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος απέμεινε τιμητικές πλακέτες στον Γεώργιο Έξαρχο, τον Κώστα Ζούκα, τον Παναγιώτη Μυλωνά και τον Ελευθέριο Σαίτη.

 

Διαβάστε επίσης: Μεσολόγγι: Ρίγη συγκίνησης από την παράσταση «Με την πάλα και το γιαταγάνι στο χέρι…» & το 3d Mapping