Πνευμονική εμβολή: Τι είναι και πότε πρέπει να αναζητήσετε επειγόντως ιατρική βοήθεια

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) εκδηλώνεται όταν σχηματίζεται αιματόπηγμα (θρόμβος) σε μία ή περισσότερες από τις λεγόμενες εν τω βάθει φλέβες, συνήθως στα κάτω άκρα του σώματος.

 Στην εκδήλωση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης μπορεί να συμβάλλουν παθήσεις που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι η μακρόχρονη ακινησία (π.χ. μετά από χειρουργική επέμβαση), το υπερβολικό βάρος και η προχωρημένη ηλικία.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση θεωρείται σοβαρή πάθηση, καθώς ένας θρόμβος μπορεί να αποσπαστεί και να μεταφερθεί μέσω του αίματος στους πνεύμονες προκαλώντας απόφραξη, δηλαδή πνευμονική εμβολή.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα δύο βασικότερα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης είναι:

– Το οίδημα (πρήξιμο) στο πάσχον άκρο

– Ο πόνος στο πάσχον άκρο – Ο πόνος ξεκινά συνήθως από τη γάμπα και αρχικά η ενόχληση είναι ήπια, σαν μούδιασμα

Θα πρέπει να αναζητήσετε επειγόντως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα πνευμονικής εμβολής:

Αιφνίδια και ανεξήγητη δύσπνοια
Πόνος ή δυσφορία στο στήθος που επιδεινώνεται με το βήχα ή τη βαθιά εισπνοή
Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας
Ταχυπαλμία
Βήχας που συνοδεύεται από φλέγμα με ίχνη αίματος

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι είναι η πνευμονική εμβολή;

Είναι η εμβολή θρόμβου ή θρόμβων στο στέλεχος ή/και τους κλάδους της πνευμονικής αρτηρίας. Στην πνευμονική αρτηρία ωθείται το φλεβικό αίμα (με τη σύσπαση της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς) για να φθάσει στους πνεύμονες και να οξυγονωθεί.

Έτσι μετά από μία πνευμονική εμβολή σε άλλοτε άλλο τμήμα των πνευμόνων δεν φθάνει φλεβικό αίμα για οξυγόνωση. Αν μεγάλος θρόμβος έχει αποφράξει το στέλεχος της πνευμονικής αρτηρίας ομιλούμε για μαζική πνευμονική εμβολή.

Αν οι εμβολιζόμενοι θρόμβοι είναι μικροί μπορεί να έχουμε κατ’ εξακολούθηση εμβολές, ή αλλιώς εμβολική νόσο, που δεν προκαλεί μεν άμεσα δραματικά συμπτώματα αλλά οδηγεί στην σταδιακή καταστροφή των πνευμόνων και στην εμφάνιση της πολύ σοβαρής πνευμονικής υπέρτασης (αυξημένη πίεση στην πνευμονική κυκλοφορία).

Σπανιότερα το εμβολιζόμενο υλικό μπορεί να μην είναι θρόμβος, αλλά νεοπλασματικά κύτταρα ή λιπώδης ιστός (που προέρχεται από το μυελό των οστών, συνήθως σε πολυτραυματίες).

giatros-in.gr