Πομπηία: Ανασκάπτουν τις στάχτες του Regio IX για «άμεση επαφή με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία»

Μια φυλακή-αρτοποιείο και ένας βωμός για θυσίες σε ένα πολυτελές “domus” υπό κατασκευή είναι μερικά από τα τελευταία ευρήματα που προέκυψαν στην Πομπηία, την πόλη της νότιας Ιταλίας που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο το έτος 79.

«Από τις στάχτες, ανακαλύπτουμε την καθημερινή ζωή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», λέει ο Raffaello Martinelli, διευθυντής της ανασκαφής του Regio IX, στην EFE, μία από τις εννέα γειτονιές στις οποίες χωρίζεται το Αρχαιολογικό Πάρκο και η οποία αποτελεί μέρος περίπου του 20% της Πομπηίας που παραμένει θαμμένο κάτω από 5 μέτρα ιζημάτων που έχουν συσσωρευτεί για σχεδόν 2.000 χρόνια.

Αυτή η «καθημερινή ζωή» σε μια πόλη καταραμένη για άλλους και εκπληκτική για άλλους είναι αυτό που, χάρη στην καταστροφή, «πάγωσε» δραστικά, επιτρέποντας τώρα στους αρχαιολόγους να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι έκαναν οι κάτοικοί της και ακόμη και να ξέρουν ποιοι ήταν.

«Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δεν υπήρξε άλλη Ιστορία στο μέσο της. Ο Ραφαήλ και ο Μιχαήλ Άγγελος (ζωγράφοι της Αναγέννησης) δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εμείς», λέει ο Martinelli στο Regio IX, όπου ξεκίνησε η ανασκαφή τον Ιανουάριο του 2023.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πολυτελές σπίτι που ήταν ακόμη υπό κατασκευή όταν συνέβη η καταστροφή και που μέσα, γεμάτο τοιχογραφίες, περιείχε ένα αρτοποιείο στο οποίο έμεναν κλεισμένοι τρεις σκλάβοι και έναν οικιακό βωμό όπου γίνονταν θυσίες.

Το αρτοποιείο όπου δούλευαν σκλάβοι και ζώα δίπλα-δίπλα χρησίμευε ως «φυλακή» για αυτούς τους ανθρώπους, αφού, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, δεν είχαν την επιλογή να φύγουν από εκεί.
Σε αυτό το μικρό δωμάτιο, όπου δύο γυναίκες και ένα παιδί χάθηκαν μετά την καταστροφή και που δεν είχε έξοδο προς τα έξω, βρέθηκε ένας μεγάλος φούρνος, καθώς και ένας μηχανισμός που έβαζαν σε κίνηση ένας γάιδαρος και ένας σκλάβος για να αλέσουν τα σιτηρά που αυτοί αργότερα έκαναν ψωμί.

Τα πλακάκια στοιβαγμένα στο πάτωμα δίπλα σε έναν τοίχο με ρωμαϊκούς αριθμούς -που υποδεικνύουν την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες- αποκαλύπτουν ότι αυτό το μεγάλο σπίτι χτιζόταν για μια πλούσια οικογένεια, κάτι που ενισχύεται από τον αριθμό των τοιχογραφιών με διαφορετικά μοτίβα που διακοσμούν τους τοίχους του.
Σε ένα από αυτά βρέθηκε ένα μεγάλο πιάτο με φαγητό που θυμίζει πίτσα, αν και ερευνητές στο Αρχαιολογικό Πάρκο επέμειναν ότι, παρά την ομοιότητα, δεν υπάρχει ιστορική σχέση μεταξύ του σχεδίου και ενός από τα φαγητά της Ιταλίας.
Για να κάνουν αυτές τις ανακαλύψεις, οι αρχαιολόγοι πρέπει να «διαβάσουν το έδαφος σελίδα-σελίδα» για να «βρουν τις πληροφορίες από το παρελθόν σε κάθε στρώμα γης», γεγονός που πραγματικά «περιπλέκει τις ανασκαφές», εξηγεί o διευθυντής στην EFE.

Η διερεύνηση των στρωμάτων της γης βήμα προς βήμα κατέστησε δυνατή την εύρεση τόσο των υπολειμμάτων των κρατουμένων όσο και της πέτρας από τον ίδιο τον μύλο. «Αυτό είναι που κάνει μια ανασκαφή περίπλοκη την ανάγνωση των πληροφοριών», λέει.
Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν επίσης την ύπαρξη ενός μικρού βωμού, του «lararium», όπου γίνονταν θυσίες, η τελευταία από αυτές, «λίγο πριν από την καταστροφή», εξηγεί ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου, Gabriel Zuchtriegel.
Και δίπλα στο βωμό υπήρχε μια επιγραφή που καλούσε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, «Aulus Rustius Verus», να ψηφίσει για τη θέση του «duunvrio», το πιο σημαντικό στην πόλη: μια προσευχή για τους θεούς να μεσολαβήσουν στην εκλογή του, όπως συμπέραναν οι αρχαιολόγοι αφού βρήκαν το αρκτικόλεξο «ORV» που ισοδυναμεί με το «προσεύχομαι για σένα».

Οι θυσίες αποτελούνταν από το κάψιμο των φρούτων που καταναλώνονταν εκείνη την εποχή, όπως οι χουρμάδες και τα σύκα, προσκολλημένα σε κόκαλα από άλλα φρούτα που χρησίμευαν ως καύσιμο. Όλες αυτές οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε στην Πομπηία.
«Μπορούμε να βρούμε τραπέζια με τραπεζομάντιλα ή κουζίνες με φαγητό στις φωτιές», λέει ο Μαρτινέλι με έναν απερίγραπτο ενθουσιασμό που προβλέπει ότι είναι θέμα χρόνου να έρθουν στο φως νέα ευρήματα.

Πηγή: ertnews.gr