Ποια είναι τα 5 έργα Α.Π.Ε. που έχουν εγκριθεί ως στρατηγικές επενδύσεις

Στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας, που ανακοινώθηκε σήμερα στην Ακρόπολη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων ανήκουν και έργα Α.Π.Ε., που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή από το Δεκέμβριο του 2019, καθώς και στα υπό έγκριση έργα.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη εγκριθεί 14 επενδύσεις ύψους 1.8 δισ. ευρώ, στις οποίες συγκαταλέγονται και ενεργειακά έργα, ενώ θετική γνωμοδότηση έχουν λάβει και περιμένουν να εγκριθούν 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1.6 δισ. ευρώ που αφορούν αποκλειστικά τις ενεργειακές υποδομές.

Τα εγκεκριμένα ενεργειακά έργα ανέρχονται στα 386 εκατ. ευρώ και είναι τα εξής:

• Έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177 MW» της κοινοπραξίας NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ.
• Έργο της εταιρείας «CONSORTIUM SOLAR POWER», αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και περιμένουν την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής ανέρχονται σε 1.6 δισ. και είναι τα εξής:

1. Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ Ι.Κ.Ε.
2. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
3. «Δημιουργία πέντε (5) Αιολικών Επενδύσεων ισχύος 120,3 MW» της εταιρείας «ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE».
Η κοινοπραξία αποτελεί μέρος του γαλλικού ομίλου EREN, o oποίος επιδιώκει να διεισδύσει στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 214 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία 16 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

ypodomes.com