Με ποιες προθέσεις Μητσοτάκης, Σκρέκας πάνε σε Τρίκαλα και Μεσοχώρα;

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη του φράγματος της Μεσοχώρας, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αφορά την μερική εκτροπή περίπου 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού το χρόνο από τον Αχελώο προς τον Θεσσαλικό κάμπο,  αναμένεται να αποκαλύψει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του το πρωί του Σαββάτου στη Μεσοχώρα και στα Τρίκαλα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεσοχώρα πραγματοποιείται έπειτα από πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, η οποία είχε εκδοθεί στις 4/8/2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σχετική προσφυγή του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας. Επρόκειτο για την έβδομη απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους κατοίκους της Μεσοχώρας. Σε όλες τις προηγούμενες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το έργο της εκτροπής του ποταμού παραβιάζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ωστόσο, δεδομένων των διακηρύξεων της κυβέρνησης της Ν.Δ. για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση όχι μόνο του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα, αλλά του συνόλου των έργων στον άνω ρου του Αχελώου.

«Γνωστός για την οικολογική του ευαισθησία ο κ. πρωθυπουργός -σύμφωνα με δική του ομολογία- διάλεξε την κατάλληλη συγκυρία για να επισκεφθεί τα Τρίκαλα και τη Μεσοχώρα: λίγο καιρό μετά τη νέα ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΗΕ Μεσοχώρας από το ΣτΕ και εν μέσω πανδημίας, με απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αναφέρει το Δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS.

Το Δίκτυο συνιστά στον πρωθυπουργό να μη σπεύσει να εξαγγείλει, για πολλοστή φορά, τη μερική εκτροπή του Αχελώου και τη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας υπενθυμίζοντας την πληθώρα των απορριπτικών αποφάσεων του ΣτΕ για όλα τα «σενάρια» που κατά καιρούς επιστρατεύτηκαν. Και επισημαίνει ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας δεν είναι έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά την προστασία των περιοχών Natura και ότι έχει τεκμηριωθεί πως το συγκεκριμένο μοντέλο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας και των αρδευτικών αναγκών της Θεσσαλίας είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά επιζήμιο.

«Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό δεν θα μπορέσουμε να είμαστε κι εμείς εκεί. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι οι Μεσοχωρίτες και οι Μεσοχωρίτισσες θα τον υποδεχθούν “φιλόξενα” και θα του απαντήσουν “καταλλήλως” σε αυτά που θα εξαγγείλει», επισημαίνει το Δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS.


efsyn.gr | Τάσος Σαραντής