Ποιοι φόροι πληρώνονται σήμερα, ποιοι παίρνουν παράταση έως 31/8

Οι αλλαγές που έφερε στο ημερολόγιο η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Ανατροπές στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων και οφειλών έφερε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η νέα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 συνοδεύεται με την πληρωμή διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Αυγούστου 2022 αλλά και τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής ο χρόνος αποπληρωμής της «τρέχει» από σήμερα Παρασκευή. Ωστόσο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες η προθεσμία εξόφλησης ξεκινά από τις 31 Αυγούστου.

Το νέο ημερολόγιο

Πιο συγκεκριμένα το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 έχουν τις εξής επιλογές:

– Να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου. Οι επόμενες επτά δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών με την τελευταία να καταβάλλεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

– Να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου 2022.

– Να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό έως τις 31 Αυγούστου 2022 κερδίζοντας έκπτωση φόρου 3%.

Φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν από αύριο και μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου 2022. Οσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο του «λογαριασμού» της Εφορία θα έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν έκπτωση 3%.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τους οποίους η βεβαίωση της οφειλής της επιστρεπτέας πραγματοποιήθηκε έως τις 25 Ιουλίου 2022 θα πρέπει σήμερα Παρασκευή να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο με έκπτωση 15%. Για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού της οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως και 31 Αυγούστου 2022 με έκπτωση 15%.

Ποιοι χάνουν την έκπτωση

Το έξτρα «κούρεμα» 15% χάνουν όλοι όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Ιουλίου 2022.

3. ΕΝΦΙΑ: Η τρίτη από τις δέκα μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί σήμερα.

in.gr