Ποιοι «γλιτώνουν» φέτος από το τέλος επιτηδεύματος

Σενάρια μείωσης ή ακόμα και κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη στο τραπέζι υπάρχει η παράταση για την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ήδη εφαρμόζεται για το 2021, καθώς και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με την προσαρμογή των τεκμηρίων στη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επιβάρυνση που φέρνει στο λογαριασμό της εφορίας το τέλος επιτηδεύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να προχωρήσει είτε στην αναστολή της για τους πληττόμενους, είτε τουλάχιστον σε έναν υπολογισμό αναλογικά με τους μήνες που δεν βρέθηκαν σε αναστολή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση, κριτήριο προκειμένου κάποιος να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία θα είναι ο τζίρος.

Το ένα σενάριο θέλει οι επαγγελματίες που έχουν σημειώσει μείωση τζίρου πάνω από 20% να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους.

Το άλλο σενάριο περιλαμβάνει κλιμακωτή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ανάλογα με το μέγεθος της μείωσης του τζίρου.

Και σε αυτό το μέτωπο οι αποφάσεις αναμένονται όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα το δημοσιονομικών περιθωρίων και βέβαια πριν το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Εφόσον προκριθεί αυτό το σενάριο, η κατηγορία αυτών των φορολογούμενων θα προστεθεί σε όσους έτσι και αλλιώς απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Ποιοι απαλλάσσονται

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την άνοιξη και μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η έκταση των απαλλαγών, θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με την εξέλιξη των δημοσιονομικών αντοχών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την υποχρέωση πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται 11 κατηγορίες επαγγελματιών. Οι κατηγορίες αυτές είναι :

Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών

Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του.

Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

-Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
-Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων
-Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών
-Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί
-Οι σχολικοί συνεταιρισμοί
-Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων
-Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια»

dikaiologitika.gr