Η ΠΟΠΣ ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να φωτιστεί συμβολικά στις 19 Μαΐου το κοινοβούλιο

Συνεχίζοντας την μεγάλη προσπάθεια του e-Pontos για να φωτιστεί συμβολικά το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανήμερα της 19ης Μαΐου 2019, με κόκκινο και μαύρο χρώμα, κόκκινο για το αίμα των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και μαύρο για το πένθος με αφορμή τη συμπλήρωση το 2019, των 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, επιστολή προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ν. Βούτση έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, υπογράφοντας και στηρίζοντας το αίτημα αυτό.

 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η αρχαιότερη Ομοσπονδία (με 220 Σωματεία-μέλη από όλη την Ελλάδα), είναι ένας φορέας, που επί 47 συναπτά έτη επιδεικνύει τεράστιο έργο, όσο αφορά τη διατήρηση αρχών και αξιών, δράσεων και δραστηριοτήτων για τον τρισχιλιόχρονο Πολιτισμό του αλησμόνητου Ελληνισμού του Πόντου.

Όπως, ασφαλώς, γνωρίζετε εδώ και τρεις δεκαετίες επιτελείται από πολλούς φορείς, τόσο επιστημονικούς όσο και του πεδίου, μια τεράστια προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, 1913-1923. Η σχετική διαδικασία κοινοβουλευτικής αναγνώρισης έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό με διάφορες αναγνωρίσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων από τα κοινοβούλια Ελλάδος, Κύπρου, Αρμενίας, Σουηδίας κ.α.. Επίσης διευρύνεται και ενισχύεται συνεχώς η τεκμηρίωση του γενοκτονικού εγκλήματος τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη γενοκτονολογική βιβλιογραφία με πολλά και σημαντικά βιβλία και άρθρα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επιστήμονες.

Η 19η Μαΐου αναγνωρίστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» με το Νόμο 2193/1994 ΦΕΚ Α’ 32. Σε όλη τη Χώρα όλα τα Ποντιακά Σωματεία, αποτίουμε φόρο τιμής με τελετές μνημοσύνης στα 353.000 θύματα του Κεμαλισμού.

Το έτος που διανύουμε, αποτελεί έτος-σύμβολο μνήμης, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Για το λόγο αυτό, δια της παρούσης εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην πρόταση του ενημερωτικού ιστοτόπου e-Pontos.gr, που κατατέθηκε σε εσάς, προκειμένου να φωτιστεί συμβολικά με κόκκινο και μαύρο χρώμα ο Ναός της Δημοκρατίας τη 19η Μαΐου, σε ένδειξη τιμής και μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.