Connect with us

Υγεία

Πώς μπορεί η ακράτεια να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων

Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί η ακράτεια να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων
Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί η ακράτεια να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων

Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί η ακράτεια να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων

Η διαχείριση της ακράτειας σήμερα δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο στο παρελθόν, κυρίως χάρη στη διαθεσιμότητα πολλών προϊόντων που βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινότητας. Η ακράτεια δεν αποτελεί λόγο για απομόνωση. Αντιθέτως, είναι μία καθημερινή πρόκληση που με τη σωστή φροντίδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η πάθηση αυτή εκδηλώνεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν οι μύες του πυελικού εδάφους δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν την ουρήθρα και τα άλλα όργανα της περιοχής, με αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια ούρων ή κοπράνων. Αυτό δημιουργεί δυσφορία στο άτομο που την αντιμετωπίζει. Είναι απαραίτητο το περιβάλλον του ασθενούς να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και οι φροντιστές να είναι εκπαιδευμένοι από εξειδικευμένους γιατρούς. Υπάρχουν πρακτικές ψυχολογικής ενδυνάμωσης που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα.

Καθημερινές δραστηριότητες, όπως μία βόλτα στην αγορά ή η συμμετοχή σε κοινωνικές συναναστροφές, γίνονται συχνά με δυσκολία και αμηχανία. Πολλοί ηλικιωμένοι αποφεύγουν τις επαφές λόγω φόβου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχουν σύγχρονες λύσεις, όπως οι πάνες ακράτειας για ηλικιωμένους με υψηλή απορροφητικότητα, οι οποίες διευκολύνουν τη διαχείριση του προβλήματος. Ακόμα και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν μόνοι τους, καθώς εφαρμόζονται σαν εσώρουχα και αφαιρούνται εύκολα όταν χρειαστεί.

Υπάρχουν και πάνες ακράτειας με αυτοκόλλητα, που τοποθετούνται εύκολα όταν το άτομο είναι κλινήρες, εξαιτίας εγκεφαλικού ή κινητικών δυσκολιών. Όλες οι επιφάνειες όπου κάθεται ή ξαπλώνει το άτομο, όπως κρεβάτια ή καρέκλες, πρέπει να προστατεύονται με υποσέντονα, τα οποία είναι αδιάβροχα και αποτρέπουν τη διείσδυση υγρασίας στα υφάσματα και τις επιφάνειες.

Τα εσώρουχα και οι πάνες ακράτειας για ηλικιωμένους πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο σώμα ώστε να αποτρέπουν τις διαρροές και να είναι κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το δέρμα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος για ερεθισμούς ή δερματολογικά προβλήματα.

Οι φροντιστές πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να δείχνουν σεβασμό και ενσυναίσθηση, ενθαρρύνοντας ψυχολογικά τα άτομα που πάσχουν από ακράτεια. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι εξαιρετικά σημαντική. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις όπως φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και χειρουργική αντιμετώπιση, ειδικά σε πιο επιβαρυμένες περιπτώσεις.

Η ακράτεια δεν αφορά πλέον μόνο την τρίτη ηλικία. Εμφανίζεται και σε νεαρότερα άτομα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες μετά από τον τοκετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τοποθέτηση ειδικού πλέγματος μέσω χειρουργικής επέμβασης ενισχύει τη λειτουργικότητα της περιοχής.

Με σωστή διατροφή και συχνή ούρηση, η ακράτεια μπορεί να περιοριστεί. Η φυσική άσκηση συμβάλλει επίσης σημαντικά, καθώς ενισχύει τους μύες του πυελικού εδάφους. Με την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή, μπορείτε να ακολουθήσετε εξειδικευμένες ασκήσεις που μειώνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής.

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Με συμμετοχή η εκδήλωση για την Άνοια – Δηλώσεις Μπόκα και Μαστοράκου

Advertisement

Τελευταία νέα →