Πώς θα εορταστεί φέτος η 28η Οκτωβρίου – Αναλυτικά η εγκύκλιος

Στην έκδοση των επίσημων εγγράφων για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Υπουργού του Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο δεν θα πραγματοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ενώ στις σχετικές εκδηλώσεις θα ισχύουν τα μέτρα κατά της διασποράς και μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το υπουργείο απευθύνει παράλληλα κάλεσμα στους Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους Δήμους της τοπικής αρμοδιότητάς τους και στους Περιφερειάρχες να προχωρήσουν στην κατάρτιση προγράμματος για την κατάθεση στεφάνων, που θα βασίζεται πάντα στους υγειονομικούς κώδικες που έχουν θεσπιστεί κατά του κορωνοϊού.

Τι θα ισχύει για τον Δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

Το Υπουργείο Εσωτερικών, στην εγκύκλιό του, κάνει ειδική αναφορά και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας για το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Αθήνα η κατάθεση στεφάνων θα γίνει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Αντίστοιχα, και όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η κατάθεση στεφάνου θα γίνει στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού COVID-19 την παρούσα περίοδο, δεν θα πραγματοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Επιπροσθέτως, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη, περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και καταθέσεις στεφάνων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Παρακαλούνται:

α) οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για την παροχή οδηγιών για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις Υπηρεσίες γενικά που εποπτεύουν, καθώς και στους Δήμους της τοπικής αρμοδιότητάς τους, και για την κατάρτιση του προγράμματος κατάθεσης στεφάνων από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, στις λοιπές πόλεις – έδρες των Δήμων.

β) οι Περιφερειάρχες, για την κατάρτιση του προγράμματος εορτασμού της Εθνικής Επετείου στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

– Στην πόλη των Αθηνών, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Περιφερειάρχη Αττικής, το Δήμαρχο Αθηναίων και το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

– Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940.  Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές Υπηρεσίες, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των Υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα.

Ο σημαιοστολισμός σύμφωνα με την με αριθμ. 67271/13.10.2020 απόφασή μας ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, για δε την πόλη της Θεσσαλονίκης τετραήμερος από την 25η Οκτωβρίου. Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν».

Το σχετικό έγγραφο της εγκυκλίου:
28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ εγκύκλιος

aftodioikisi.gr