Πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει κρίσεις πανικού

Tο άτομο που βιώνει κρίση πανικού νιώθει σα να ζει ένα μαρτύριο και τα λίγα λεπτά που την περνάει, του φαίνονται αιώνας.

Η κρίση πανικού εμφανίζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα κατά την διάρκεια μιας συνηθισμένης δραστηριότητας και αρχικά η αιτία έναρξής της φαίνεται άγνωστη στο άτομο.

Η συχνότητα και η ένταση διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το βέβαιο είναι πως με τον χρόνο η συχνότητα και η ένταση αυξάνεται, αν το άτομο δεν ζητήσει βοήθεια.

Εάν γνωρίζετε κάποιον που βιώνει κρίσεις πανικού, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε (και να αποφύγετε να κάνετε) για να τον βοηθήσετε.

Μείνετε ψύχραιμοι. Το να διατηρείτε τη ψυχραιμία σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε τον πάσχοντα. Οι κρίσεις πανικού συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Τα πιο έντονα συναισθήματα τείνουν να διαρκούν μεταξύ 5 και 10 λεπτά. Αλλά κάποιος που κρίση πανικού μπορεί να μην έχει αντίληψη του χρόνου και έτσι να νιώθει σα να πεθαίνει.

Ακόμα κι αν φοβάστε, είναι σημαντικό να του μιλάτε με ήρεμη φωνή.

Προσπαθήστε:

Να του υπενθυμίζετε ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει πολύ

Να του λέτε πως είναι ασφαλής

Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού έχουν τις δικές τους μεθόδους αντιμετώπισης. Όταν προσφέρετε βοήθεια λάβετε υπόψη ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο γνωρίζει καλύτερα τι θα το βοηθήσει περισσότερο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ίσως δυσκολευτεί να σας το να το γνωστοποιήσει. Εξετάστε λοιπόν το ενδεχόμενο να το ρωτήσετε εκ των προτέρων πώς μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια, εάν αντιμετωπίσει μια κρίση πανικού.

Μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με τα πρώτα σημάδια μιας πιθανής κρίσης πανικού.

Οι κρίσεις πανικού συνήθως ξεκινούν με:

Ταχυκαρδία

Όταν υπάρχει έντονο στρες ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ο καρδιακός ρυθμός να αυξάνεται ώστε να μπορείτε να καταπολεμήσετε τον κίνδυνο ή να ξεφύγετε από αυτόν.

Κρύο δέρμα

Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού το αίμα μειώνεται και ρέει προς τους μύες που είναι σημαντικοί για την καταπολέμηση του πανικού. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται κρύο και χλωμό, κυρίως στα χέρια και στα πόδια.

Αίσθημα αδυναμίας

Το γεγονός ότι υπάρχει όπως προαναφέραμε λιγότερο αίμα στα άκρα, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδυναμία.

Δύσπνοια

Η αναπνοή γίνεται όλο και πιο γρήγορη επειδή το σώμα σας στέλνει περισσότερο οξυγόνο στους μύες έτσι ώστε να καταπολεμήσετε την κρίση πανικού. Πολλές φορές επίσης η αναπνοή μπορεί να γίνει ασύμμετρη και να έχετε αισθήματα πνιγμού και δύσπνοια.

Αίσθημα ζάλης

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη και στην αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση ονείρου. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη τη στιγμή πηγαίνει λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία

Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού όλο το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται, γιατί σχεδόν όλη η ενέργεια μεταφέρεται στους μύες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έντονες κοιλιακές διαταραχές.

Πόνος στο στήθος

Η μη ισορροπημένη αναπνοή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, και γι ‘αυτό πολλοί άνθρωποι που βιώνουν κρίση πανικού πιστεύουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή.

Φόβος για το θάνατο

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού υπάρχει μια ποικιλία φυσικών αισθήσεων. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές και συχνά ο φόβος αυτών των σωματικών συμπτωμάτων οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι θα πεθάνουν.

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να βοηθήσετε.

Μια χαλαρωτική, οικεία φωνή βοηθά μερικούς ανθρώπους, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε να επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα, όπως «μην ανησυχείτε» ή να τους ρωτάτε αν είναι εντάξει ξανά και ξανά.

Αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως:

Απλά χαλάρωσε. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς.

Είσαι αναστατωμένος;

Τι έχεις πάθει;

Μην δίνετε συμβουλές. Δεν λειτουργεί κάθε τεχνική αντιμετώπισης για όλους. Η βαθιά αναπνοή και άλλες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να ωφελήσουν, αλλά συχνά βοηθούν περισσότερο όταν ασκούνται τακτικά. Όταν αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται μόνο σε στιγμές πανικού, συχνά έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Παρόλο που μπορεί να σας βοηθήσει να υπενθυμίσετε στον φίλο σας να αναπνέει, το να του πείτε να πάρει βαθιές αναπνοές μπορεί να μην βοηθήσει.

Εν ολίγοις, αποφύγετε να πείτε σε κάποιον πώς να διαχειριστεί τα συμπτώματα. Σίγουρα, μπορεί να έχετε ακούσει για γιόγκα , διαλογισμό ή να σταματήσετε την καφεΐνη. Αλλά δεν ξέρετε τι έχει ήδη δοκιμάσει ο φίλος σας, εκτός εάν σας το έχει πει.

giatros-in.gr