Πόσο κοστίζουν τα εμβόλια του κορωνοϊού;

Το επτασφράγιστο μυστικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις τιμές αγοράς των πολυαναμενόμενων εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τις 6 εταιρείες, με τις οποίες έχει καταλήξει σε συμφωνία, αποκάλυψε κατά λάθος η υπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η υπουργός ανάρτησε την Πέμπτη στον λογαριασμό της στο twitter έναν πίνακα με τις τιμές του κάθε εμβολίου που αγόρασε η ΕΕ και τα πόσα που θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια, σύμφωνα με τον βελγικό ιστότοπο ειδήσεων HLN. Το tweet έχει έκτοτε διαγραφεί, αλλά η σελίδα δημοσίευσε το screenshot.

Η Eva De Bleeker είπε ότι η δημοσίευση των τιμών ήταν «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας της», σύμφωνα με την HLN.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της παραβίασης της εμπιστευτικότητας, η ίδια σημείωσε ότι το λάθος αυτό δεν θα «θέσει σε κίνδυνο τίποτα» σχετικά με την πρόσβαση του Βελγίου στα εμβόλια.

Ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της υγείας ζητούν μήνες από την Επιτροπή να αποκαλύψει πόσα πληρώνει η ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν την τσέπη των φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνίες με έξι παραγωγούς και ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με μια έβδομη χθες και οι χώρες θα υποβάλουν τις παραγγελίες τους ξεχωριστά για κάθε εμβόλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με το screen shot που δημοσίευσε η ιστοσελίδα HLN, η ΕΕ δαπανά μεταξύ 1,78 € και 14,69 ευρώ (18 δολάρια) για κάθε εμβόλιο κορωνοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ

Johnson & Johnson: 6,94 ευρώ (8,50 δολάρια)

Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ

BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ

CureVac: 10 ευρώ

Moderna: 14,69 ευρώ (18 ευρώ)

Σημειώνεται πως το Βέλγιο πρόκειται να αγοράσει περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια έναντι 279 εκατ. ευρώ.


cnn.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr