Σε πόσους ασθενείς θα χορηγηθεί αρχικά το ισραηλινό φάρμακο

Ελπίδες για ένα… ακόμα πιο γρήγορο τέλος στην πανδημία δίνει το νέο ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναϊού, μέρος των κλινικών μελετών του οποίου θα γίνουν στην Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, η χώρα μας θα συμμετάσχει στις δοκιμές. Αυτές θα γίνουν σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από τις έρευνες του επιτελείου του Ισραηλινού καθηγητή, Ναντίρ Αρμπέρ που ανακάλυψε το σκεύασμα το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και προστατεύει τους πνεύμονες όσων έχουν νοσήσει από τον φονικό ιό.

  • Ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο ενθουσιασμός του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε με θερμά λόγια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το εν λόγω φάρμακο. «Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα» συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως, καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη συνεργασία με τον καθηγητή Αρμπέρ μετά και τη σχετική συζήτηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής θα αποδείξει «ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα».

Πότε θα ξέρουμε αν μπορεί να νικήσει τον ιό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA το επόμενο 48ωρο θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές του νέου αυτού φαρμάκου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, 100 ασθενείς είναι αυτοί που θα λάβουν το εν λόγω φάρμακο. Πρόκειται για 100 ασθενείς που θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία που έχουν προαναφερθεί.

Ο λόγος είναι ότι από αυτούς τους δύο ασθενείς θα εξάγουν δύο συμπεράσματα οι επιστήμονες, αφενός αν έχει τα αποτελέσματα, τα οποία χρειάζονται για να σταματήσουν την έξαρση της νόσου ενώ νοσηλεύονται και αφετέρου για το αν θα μπορέσει να αποτρέψει την πιθανή είσοδό τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα συμπεράσματα αυτής της δοκιμής αναμένεται να τα έχουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή σε δύο μήνες θα ξέρουμε εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό ή όχι.


in.gr