Πότε θα συζητηθεί το νέο πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου;

Και μετά το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, που ψηφίστηκε χθες, περιμένω με αγωνία πότε θα κατατεθεί πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για να συζητηθεί το θέμα του νέου περιβάλλοντος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατά πόσο αυτό θα συμβάλλει στην τελική διεκδίκηση της περιοχής για αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου.

Ξέρω και ποιος θα την καταθέσει… αλλά μου είπε…. να μην πω τίποτα.

Πάντως αυτός, σίγουρα, δεν θα είναι ο Μερμίγκης. Αυτός πρόλαβε και έγραψε το παρακάτω κείμενο:

«Το να κάνεις κριτική στο περίφημο νομοσχέδιο των “ανέμελων” για την παιδεία νομίζω έχει εξαντληθεί.

Ο κάθε καλόπιστος μπορεί πλέον να αντιληφθεί τις προθέσεις τους και τα κίνητρα τους.

Τώρα το λόγο εκτός από την εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να τον πάρουν και οι τοπικές κοινωνίες μιας και το άμεσο πλήγμα από την μεγάλη σφαγή των υποψηφίων φοιτητών στις επικείμενες εισαγωγικές εξετάσεις, θα το δεχτούν πρωτίστως αυτές που φιλοξενούν τμήματα ή ακόμη και τις έδρες περιφερειακών πανεπιστημίων, καλή ώρα σαν τα δικά μας εδώ στο Αγρίνιο.

Είναι πολύ πρόσφατα τα ψηφίσματα της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου μας που προτάσσανε ως κύριο αίτημα την ίδρυση αυτόνομου πανεπιστήμιου στη πόλη μας επειδή λέει μας το χρωστάγανε.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αρνούνταν να αντικρύσουν τη συνολική επίθεση των κυβερνόντων απέναντι σε καθετί δημόσιο σαν να μην ήταν αυτοί που πριν λίγα μόλις χρόνια έκλεισαν σε μια νύχτα τμήματα πανεπιστήμιων και νοσοκομεία ενώ όλα τα υπόλοιπα τα άφησαν στο έλεος της υποχρηματοδότησης. Η προσγείωση λοιπόν σήμερα στην ωμή πραγματικότητα μας φέρνει όλους μας προ των ευθυνών μας.

Η διατήρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων μας τόσο εδώ όσο και αλλού και δεν εννοούμε την τυπική τους ύπαρξη στα χαρτιά αλλά στην ίδια τη ζωή, χρειάζεται πολύ απλά ένα και μόνο αίτημα: την απρόσκοπτη χρηματοδότηση, τις αναγκαίες υποδομές και το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, την νομική δηλαδή υποχρέωση της πολιτείας να κάνει όλα τα παραπάνω.

Με άλλα λόγια απαιτείται από όλους όσους κόπτονται για την τύχη των πανεπιστήμιων μας την κατηγορηματική καταδίκη στη πράξη των πολιτικών τους επιλογών. Οι καιροί ου μενετοί.

Υ.Γ. πρώτη φορά κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω της σχολικής χρονιάς δηλαδή να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού δείχνοντας πόσο ανήθικοι είναι τελικά».

Στέλιος Μερμίγκης


Για την αντιγραφή και την επικόλληση Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr