Πρίγκιπας Φίλιππος: Πώς θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία – Το πρωτόκολλο της κηδείας

Με μία βασιλική νεκρώσιμη ακολουθία ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες η Βρετανία θα πει το ύστατο χαίρε στον Πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών, και μόλις δύο μήνες πριν κλείσει τα εκατό του χρόνια.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 μέρες, μετά τη λοίμωξη και την επέμβαση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί. Σύμφωνα με την Daily Mail, η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου αναμένεται να είναι βασιλική, ενώ όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, με εξαίρεση τη σημαία Royal Standard, πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και γραβάτες. Αν και δικαιούται κρατική κηδεία, η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα καθώς ο ίδιος επέμενε ότι δεν ήθελε «φασαρίες».

Αντ’ αυτού, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο Μπέρκσαϊρ- αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν διευκρινιστεί λόγω των περιορισμών στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Ο Λόρδος Τσάμπερλεϊν, ο ανώτατος αξιωματικός της βασιλικής οικογένειας, θα είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε σήμερα, αφού πρώτα ενημερώθηκαν τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Κάρολος και ο δούκας του Κέμπριτζ. Μια ανακοίνωση μέσα σε ένα ξύλινο πλαίσιο αναμένεται να τοποθετηθεί στα κιγκλιδώματα έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, ενώ θα γίνουν τιμητικές ρίψεις πυρών.

Η βασίλισσα, επίσης, θα υπογράψει τον σχεδιασμό της κηδείας και θα επιβεβαιώσει μια περίοδο πένθους. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ιστοσελίδα στη μνήμη του, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αφήσουν τα συλλυπητήρια μηνύματά τους. Οι σημαίες της Βρετανίας θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα βασιλικά κτίρια, στα οποία η βασίλισσα δεν κατοικεί, αν και δεν προβλέπεται από το βασιλικό πρωτόκολλο.

Το φέρετρο του Φίλιππου αναμένεται να μεταφερθεί κάποια στιγμή τις επόμενες μέρες στο βασιλικό παρεκκλήσι στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς στο Λονδίνο. Η βασίλισσα αναμένεται επίσης τις επόμενες μέρες να απευθύνει ένα τηλεοπτικό μήνυμα προς το έθνος, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τη συναισθηματική της κατάσταση.

Το πρωτόκολλο της κηδείας
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα πρωινά για μία εβδομάδα θα πραγματοποιούνταν πρόβες από στρατιωτικό άγημα και κιλλίβαντα, τόσο στους δρόμους του Λονδίνου όσο και στο Ουίνδσορ. Την ημέρα πριν από την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερόταν διαμέσου του δρόμου από το βασιλικό παρεκκλήσι στο παρεκκλήσι της Βσίλισσας ώστε να διευκολυνόταν η μεταφορά του στον κιλλίβαντα.

Η κηδεία θα τελούταν στο Ουίδσορ, ενώ στρατιωτική πομπή θα εκτυλισσόταν από το Παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κάτω στην οδό Μάρλμπορο και έως το Μολ. Ο κιλλίβαντας με το φέρετρο θα περνούσε μπροστά από το μνημείο της Βασίλισσας Βικτόρια, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τον Λόγο του Συντάγματας ως την Αψίδα του Γουέλινγκτον. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα ηγούνταν της πομπής με τη βασιλική οικογένεια και τα μέλη των Ανακτόρων να περπατούν από πίσω, ενώ η βασίλισσα θα πήγαινε κατευθείαν στο Ουίνδσορ.

Στην Αψίδα του Γουέλινγκτον θα αποδοθεί βασιλικός χαιρετισμός πριν από την τελετουργική μεταφορά του φερέτρου στην καρότσα ενός Land Rover ή σε αυτοκίνητο για τη μεταφορά στο Ουίνδσορ. Κατά την άφιξη στο Ουίνδσορ θα ακολουθούσε μία αργή πομπή με ντράμερ, στρατιώτες και μέλη της βασιλικής οικογένειας να ακολουθούν. Στην κηδεία που θα μεταδιδόταν από την τηλεόραση θα χοροστατούσε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι με τον Πρύτανη του Ουίνδσορ και εκπροσώπους άλλων ναών. Θα ακολουθούσε μία ιδιωτική τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για την ταφή του. Αναμένεται να ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο έδαφος του Κάστρου του Ουίνδσορ.

enikos.gr