«Προ των πυλών» οι Πανελλαδικές – 25 εξεταστικά κέντρα για 1.931 Αιτωλοακαρνάνες υποψήφιους

«Προ των πυλών» οι Πανελλαδικές Εξετάσεις – 25 εξεταστικά κέντρα στο νομό για τους 1.931 Αιτωλοακαρνάνες υποψήφιους που θα διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Συνείδηση»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψήφιους που επιθυμούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς την Παρασκευή 2/6 ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, ενώ την Πέμπτη 1/6 για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Φέτος στην Αιτωλοακαρνανία θα δώσουν την «μάχη» τους για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 1.497μαθητές από τα ΓΕΛ και 434 από τα ΕΠΑΛ. Πέρσι, το 2022, είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις 2.200 μαθητές, ενώ πρόπερσι, το 2021, είχαν συμμετάσχει 2.107 Αιτωλοακαρνάνες μαθητές.

Η λήξη των πανελλαδικών για τα ΓΕΛ θα είναι στις 12/06 και λίγες ημέρες μετά, στις 16/06, για τα ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι είναι ήδη ενημερωμένοι από τα σχολεία τους για ότι χρειάζεται, χωρίς να σημαίνει πως υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Το βαθμολογικό κέντρο για την Αιτωλοακαρνανία είναι μόνο ένα και θα λειτουργεί στο σχολικό συγκρότημα του 2ου – 6ου Γυμνασίου. Επιλέχθηκε αυτό το σχολείο διότι εξυπηρετεί όντας στο κέντρο της πόλης, υπάρχει χώρος στάθμευσης για τους βαθμολογητές που έρχονται από άλλες περιοχές και το βασικότερο διαθέτει πολλές αίθουσες.

Οι επιτηρητές είθισται να είναι αριθμητικά αρκετοί, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε κάθε απαίτηση των πανελλαδικών ή σε κάθε απρόοπτο.

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Ο Χρήστος Καζαντζής

«στα Γενικά Λύκεια της Αιτωλοακαρνανία είναι 1.497 υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν σε 25 εξεταστικά κέντρα σε όλο το νομό. Οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) είναι 434, που θα διαγωνιστούν σε 4 συνολικά εξεταστικά κέντρα του νομού. Δύο στο Αγρίνιο και ένα σε Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο. Είναι λίγο λιγότεροι οι υποψήφιοι φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα γραπτά των υποψηφίων από την Αιτωλοακαρνανία πηγαίνουν σε άλλη περιοχή, χωρίς να γνωρίζουμε που. Γραπτά υποψηφίων από άλλους νομούς έρχονται στο βαθμολογικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας που είναι φέτος το σχολικό συγκρότημα του 2ου και 6ου Γυμνασίου Αγρινίου. Επίσης, εκεί εξετάζονται μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, περίπου δηλαδή 25 παιδιά».

Επίσης, ο κ. Καζαντζής ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους του υποψηφίους τονίζοντας επιπλέον πως: «δεν είναι το τέλος οι πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά η αρχή της ζωής των παιδιών. Με ψυχραιμία θα πρέπει να δώσουν τον αγώνα τους για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι εντελώς αντικειμενική και αδιάλειπτη και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και να νιώθουν πως εξετάζονται με τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους υποψήφιους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα σχολεία στο νομό μας είναι έτοιμα, στην παρούσα φάση δοκιμάζονται τα συστήματα μετάδοσης των αποτελεσμάτων και σύντομα θα τοποθετηθούν και οι επιτηρητές. Η υπηρεσία είναι πλήρως έτοιμη για τις πανελλαδικές».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Τσιρώνης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Γιώργος Τσιρώνης

«πανελλαδικά φέτος η συμμετοχή των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι μικρότερη απ’ ότι άλλες χρονιές. Ο λόγος είναι ότι λόγω της ΕΒΕ (Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής) οι μαθητές στρέφονται και προς τα ΙΕΚ, κολέγια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην Αιτωλοακαρνανία οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται πως θα είναι 1.497 στα ΓΕΛ και 434 στα ΕΠΑΛ. Φέτος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς την διαδικασία των πανελλαδικών, αλλά σε κάποια μαθήματα η ύλη είναι αυξημένη, λ.χ. στη φυσική. Ουσιαστικά οι μαθητές θα έχουν λόγω του γεγονότος αυτού μεγαλύτερη δυσκολία απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Η προετοιμασία των μαθητών ξεκίνησε από πέρυσι τέτοια εποχή. Οι μαθητές ήδη έχουν ξεκινήσει την εντατική μελέτη για τις πανελλαδικές, δηλαδή  ξεκίνησαν οι απουσίες από το σχολείο λόγω μελέτης. Η απουσία των μαθητών ξεκίνησε συγκεκριμένα λίγο μετά το Πάσχα ή στις αρχές Μαΐου. Η περίοδος ΑΥΤΉ είναι περίοδος μεγάλου άγχους, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στρεσάρονται λόγω και των πολλών ωρών μελέτης, άρα χρειάζονται να διαχειριστούν σωστά τον ύπνο τους και τη διατροφή τους. Δεν χρειάζεται ξενύχτια και καλό είναι να τρέφονται σωστά, ενώ πολύ σημαντικό είναι να κάνουν διαλείμματα στη μελέτη τους, ώστε να ξεκουράζονται. Εκτιμούμε πως τα θέματα θα είναι όπως πέρσι. Ωστόσο η κατάσταση είναι περίεργη λόγω των εκλογών, κάτι που δεν μας επιτρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις επιτροπές, τα θέματα κλπ. Θεωρούμε πως θα υπάρχει μια σχετική ευκολία στα θέματα των πανελλαδικών μέχρι και την βαθμολογία του 10 και μετά θα είναι για πολύ καλά διαβασμένους».

Αντίστροφη μέτρηση και για τα Γυμνάσια

Στη διαδικασία των εξετάσεων μπαίνουν και οι μαθητές των Γυμνασίων, καθώς οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν από 1η έως και 15 Ιουνίου. Ακόμη, το τελευταίο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι προγραμματισμένο να χτυπήσει στις 15 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των Εξετάσεων

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας

Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά

Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)

Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών

Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές

Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα

Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ

Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ

Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ

Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ

Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ

Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ

Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ

Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ

Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ

Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ

Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Διορισμοί 3.449 εκπαιδευτικών: Ποιοι διορίζονται στην Αιτωλοακαρνανία