Προφυλακιστέοι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Στη φυλακή οδηγούνται ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του μετά από απόφαση των ανακριτών διαφθοράς.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του ελέγχονται για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, (ξέπλυμα) 2,8 εκατ. φράγκων, ως μίζα για την προώθηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι δύο σύζυγοι μετά από πολύωρη διαδικασία κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως και των ανακριτών.

Η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/10) για να ακολουθήσει η σύζυγός του.

«Σφυροκόπημα» από τους ανακριτές
Τη Δευτέρα, ο κ. Παπαντωνίου έγινε αποδέκτης δεκάδων ερωτήσεων των ανακριτών διαφθοράς. Το πρώτο σκέλος της απολογίας του αναλώθηκε στις συμβάσεις που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «σφυροκοπήθηκε» από τους ανακριτές για ζητήματα που ανακύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και «λεπτομέρειες επί εγγράφων της υπόθεσης», γεγονός που φέρεται να δημιούργησε σε κάποιες φάσεις έντονο εκνευρισμό στον κ. Παπαντωνίου.

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης των δικαστικών λειτουργών να εξαντλήσουν κάθε πτυχή του βαρύτατου κατηγορητηρίου είναι το γεγονός ότι γνωστοποίησαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, ότι η απολογία της μεταφέρεται για το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρξε, το δεύτερο σκέλος της απολογίας του πρώην υπουργού ξεκίνησε μετά τις 6 το απόγευμα, έπειτα από ένα διάλειμμα, και άνοιξε τον κύκλο των ερωτήσεων για τη νομιμοποίηση των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία σε βάρος του ισχυριζόμενος ότι τα περί «δαιδαλωδών διαδρομών» που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο δηλώνουν «άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», ενώ κάνει λόγο για «δόλιες συρραφές»

Όπως τόνισε ο κατηγορούμενος, «μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».

Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, τους ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο» και να κάνουν «ένα ταξίδι στο Διάστημα και να μεταβούν σε ένα άλλο Σύμπαν», συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

efsyn.gr