Πρόταση για την μετονομασία του Δήμου Αγρινίου

Τις τελευταίες μέρες και μέσα στο πλαίσιο της κουβέντας που αρχίζει να αναπτύσσεται, για τις αλλαγές στη μορφή της αυτοδιοίκησης, αλλά και στην εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τις καινούργιες τοπικές εξουσίες, αρχίζουν διάφορες θεσμικές συλλογικότητες, καθώς και μεμονωμένοι τοπικοί παράγοντες και δημότες να εκφράζουν τις θέσεις τους για το Δήμο ή την Κοινότητά τους, ελπίζοντας ότι η συμβολή τους σε αυτό τον ανοικτό διάλογο θα λειτουργήσει προς το συμφέρον του τόπου.

Σ’ αυτό λοιπόν τον διάλογο, ας διατυπώσουμε και εμείς μια πρόταση που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν μα μικρή και τυπική αλλαγή, αλλά επί της ουσίας επιδιώκει να εγκαταστήσει ξανά το δημότη στο κέντρο του δήμου.

Το ερώτημα: Τι θα πει η φράση: «Δήμος Αγρινίου»; Τι είναι ο Δήμος; Το γεωγραφικό στίγμα μιας πόλης, τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια, ο οργανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησής της ή το σύνολο των κοινοτήτων της και των δημοτών της;

Η απάντηση είναι εύκολη κι απλή: Το σύνολο των κοινοτήτων της και των δημοτών της.

Προτείνουμε λοιπόν την μετονομασία του «Δήμου Αγρινίου» σε «Δήμο Αγρινιωτών», όπως όλοι οι μεγάλοι και ιστορικοί δήμοι αυτής της χώρας. «Δήμος Αθηναίων», δε λέμε; Ή μήπως δε λέμε, Δήμος Πατραίων, Δήμος Αρταίων και ούτω καθεξης.

Θα μου πείτε: «Σιγά τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που λύνει η συγκεκριμένη πρόταση».

Πιστέψτε με θα ήμουν «μακριά νυχτωμένος» αν πίστευα κάτι τέτοιο… και δεν είμαι. Εκείνο που υποστηρίζω είναι ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ξανά πάρουμε ξανά τα πράγματα από την αρχή.

Και η αρχή βρίσκεται σε αυτήν την διατύπωση.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr