Με την πρώτη απευθείας πτήση Αθήνα-Σκόπια αναχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (Φωτό)

Την πρώτη πτήση της γραμμής Αθήνα – Σκόπια “εγκαινίασε” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς με αυτή αναχώρησε για την γειτονική χώρα έπειτα από την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος συνόδευσε τον κ. Οσμάνι στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου αναχώρησε με την πρώτη πτήση προς τα Σκόπια.

«Έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μαζί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ’ όπου θα ξεκινήσει η πρώτη, παρθενική πτήση προς τα Σκόπια, τώρα που επιλύθηκε ένα από τα «αγκάθια» που εμπόδιζαν ένα παρόμοιο ταξίδι, δηλαδή η αλλαγή του ονόματος της χώρας αυτής» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος. Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για συμβολική ημέρα και τόνισε πως η επανέναρξη της αεροπορικής γραμμής συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την ένωση δύο στρατηγικών εταίρων στην περιοχή.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ο κ. Οσμάνι εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο και υπογράμμισε ότι συμβολικά παρέχει μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

«Η συμφωνία των Πρεσπών σταθεροποιεί την περιοχή των Βαλκανίων»

«Συζητήσαμε για την προώθηση και για τον σεβασμό του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μίας συμφωνίας που δεν επιλύει μόνο ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις δύο χώρες, αλλά και που σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξασφαλίζει και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας. Κάτι που αποτελεί μία πάγια πολιτική της δικής μας πλευράς, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε τις ευρωπαϊκές πόρτες στις γειτονικές μας χώρες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Διεμήνυσε μάλιστα πως υποδέχτηκε ως φίλο τον κ. Οσμάνι και εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον.

 

Οσμάνι: Μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα οδηγεί ξανά την περιοχή των Βαλκανίων προς την Ε.Ε.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο για το «θερμό καλωσόρισμα», χαρακτήρισε επιτυχή την επίσκεψή του στην Αθήνα και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Επισήμανε πως ενημέρωσε τον κ. Κατρούγκαλο για την πρόοδο σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια έκρηξη «θετικών ευκαιριών» ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες θα γίνουν οι νέοι στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή.

Αποτυπώνοντας το κλίμα αυτό, έστειλε το μήνυμα πως η ΠΓΔΜ βλέπει την Ελλάδα ως «καθοδηγητή» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα οδηγεί ξανά την περιοχή προς την ΕΕ, ως επικεφαλής πολιτικός διαμεσολαβητής με την ΕΕ, προσέθεσε και κατέστησε σαφές πως με την εταιρική στρατηγική σχέση, η Ελλάδα γίνεται ο πιο στενός σύμμαχος στη μετεξέλιξη της χώρας του σε ευρωπαϊκή.

Επίσης, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να μοιραστεί η Ελλάδα την εμπειρία και την τεχνογνωσία με την ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προετοιμασία στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ έως το τέλος του έτους. «Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε σε ένα μη αναστρέψιμο στάδιο και προχωράμε πλέον με τις τροπολογίες και τις ψηφοφορίες» σημείωσε.

newsit.gr