Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% προβλέπει το ΥΠΟΙΚ

Υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και προώρη προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ προαναγγέλλει μέσω του Οικονομικού Δελτίου το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, με βάση τους ορισμούς της ενισχυμένης εποπτείας διαμορφώθηκε πέρυσι στο 3,9% αν και παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat στις 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στο Δελτίο, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,9% του ΑΕΠ, με όρους ενισχυμένης εποπτείας, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat αναμένεται να δημοσιευθούν στις 23 Απριλίου.

«Πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευθεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του δημοσίου στον επίσημο τομέα».

Νωρίτερα, το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε ανάψει πράσινο φως για πρόωρη αποπληρωμή 3,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ τα οποία βαρύνονται με επιτόκιο 5%.

Oι 19 Υπουργοί Οικονομικών του Ευρώ ενέκριναν την εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των κερδών επί των ελληνικών ΑNFAs και την κατάργηση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου των δανείων του EFSF, κατά την συνεδρίασή τους που ολοκληρώθηκε στο Βουκουρέστι.

real.gr