Πρωτοχρονιάτικο Brunch με τροφές που φέρνουν τύχη!

Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσο πολύ επιθυμούμε η τύχη να είναι με το μέρος μας κάθε φορά που ο παλιός χρόνος δίνει τη σκυτάλη στον καινούργιο; Κάνουμε ποδαρικό, σπάμε ρόδια, τσακίζουμε τη βασιλόπιτα σε χρόνο dt προκειμένου να ανακαλύψουμε το πολυπόθητο φλουρί, γεμίζουμε το σπίτι μας με γούρια και ανταλλάσσουμε αμέτρητες ευχές για υγεία, ευτυχία και –φυσικά– για τύχη την οποία πολύ θα θέλαμε να έχουμε στο πλευρό μας στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς! Έχοντας όοολα αυτά στο μυαλό μου, αποφάσισα να σας προτείνω κάποιες συνταγές για το Πρωτοχρονιάτικο Brunch σας οι οποίες εκτός από νόστιμες, θα μπορούσαν να σας φέρουν και τύχη ;-) Όχι, δεν το λέω εγώ, αλλά οι παραδόσεις, οι οποίες θέλουν κάποιες τροφές να είναι πιο… γουρλίδικες από τις άλλες. Ποιες είναι αυτές; Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού μόλις το ρολόι δείξει μεσάνυχτα και αλλάξει ο χρόνος. Κάθε ρώγα αντιστοιχεί σε κάθε μήνα του χρόνου. Μάλιστα, για να είμαστε ακριβείς, τρώνε μία ρώγα σε κάθε έναν από τους δώδεκα χτύπους του ρολογιού… Πιστέψτε με, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεστε… Αντί αυτού, εγώ, σας ετοίμασα δύο υπέροχες συνταγές με σταφύλι – έτσι, για το τυχερό της υπόθεσης ;-)

Φοκάτσια με σταφύλι και δεντρολίβανο

Φοκάτσια με σταφύλι και δεντρολίβανο από τον Άκη Πετρετζίκη

Γεμιστά πιτσάκια με κατσικίσιο τυρί και σταφύλι

Γεμιστά πιτσάκια με κατσικίσιο τυρί και σταφύλι από τον Άκη Πετρετζίκη

 

  • Φαγητά με στρογγυλό σχήμα…

…σχήμα το οποίο συμβολίζει τον τέλειο, συνεχόμενο, αδιάκοπο κύκλο ενός ολόκληρου έτους… Τον κύκλο της ζωής… και άλλα παράξενα τα οποία μπορεί να μην τα καταλαβαίνουμε, η αλήθεια, όμως, είναι ότι μας… συμφέρουν. Όχι, πείτε μου, ποιος δεν θα ήθελε να βάλει ντόνατς, μπέιγκελς και σπιτικά χειροποίητα μουστοκούλουρα στο μενού του Πρωτοχρονιάτικου brunch του;

Ντόνατς

Ντόνατς από τον Άκη Πετρετζίκη

Εύκολα bagels με ντομάτα και μοτσαρέλα

Εύκολα bagels με ντομάτα και μοτσαρέλα από τον Άκη Πετρετζίκη

Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα από τον Άκη Πετρετζίκη

 

  • Χοιρινό…

Μπορεί το γουρουνάκι να μην είναι τόσο τυχερό για τον εαυτό του, στους άλλους, όμως, λέγεται ότι φέρνει τύχη – ειδικά όταν καταναλώνεται την Πρωτοχρονιά… Γιατί; Επειδή είναι αφρατούλικο! Mάλιστα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρείται συνώνυμο της ευημερίας και αρκετά γουρλίδικο αν το προτιμήσουμε τις συγκεκριμένες ημέρες σε οποιαδήποτε μορφή του…

Χοιρινό σιγοψημένο με φιστικοζάχαρη

Χοιρινό σιγοψημένο με φιστικοζάχαρη από τον Άκη Πετρετζίκη

Pancakes με μπέικον

Pancakes με μπέικον από τον Άκη Πετρετζίκη

Τοστ με μπέικον και μήλο

Τοστ με μπέικον και μήλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Ατομικές τάρτες με αυγό και μπέικον

Ατομικές τάρτες με αυγό και μπέικον από τον Άκη Πετρετζίκη

Γρήγορα λουκανικοπιτσάκια

Γρήγορα λουκανικοπιτσάκια από τον Άκη Πετρετζίκη

 

Στη χώρα μας, η παράδοση απαιτεί να… θυσιάσουμε ένα από τα ρόδια μας στον βωμό της… καλής τύχης. Εκείνος ο οποίος επιλέγεται για το ποδαρικό (Προσοχή! Σύμφωνα με τους Σουηδούς ΔΕΝ πρέπει να είναι ψηλός, μελαχροινός και όμορφος…) το σπάει μπροστά από την πόρτα με το που θα μπει μέσα στο σπίτι. Όσο περισσότερα τα σπόρια που θα αγγίξουν το πάτωμα, τόσο μεγαλύτερη η τύχη… Ε, αν αποφασίσετε να τιμήσετε το ρόδι και στην κουζίνα σας, μπορεί οι πιθανότητες για τύχη να αυξηθούν ακόμα περισσότερο :-)

Γλυκό του κουταλιού ρόδι

Γλυκό του κουταλιού ρόδι από τον Άκη Πετρετζίκη

Κέικ μανταρίνι με ρόδι

Κέικ μανταρίνι με ρόδι από τον Άκη Πετρετζίκη

Punch με ρόδι

Punch με ρόδι από τον Άκη Πετρετζίκη

 

  • Φακές

Ναι, ναι… Καλά διαβάσατε. Οι ταπεινές φακές (οι οποίες κάθε άλλο παρά ταπεινές δεν είναι όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι και τη γεύση τους) στη γειτονική μας Ιταλία, αλλά και στην πιο μακρινή Βραζιλία, αποτελούν συνώνυμο της τύχης μιας και θυμίζουν… νομίσματα!!! Εντάξει, δεν θα σας δώσω συνταγές για το Πρωτοχρονιάτικο brunch με φακές, αλλά θα σας μάθω πως μπορείτε να τις βράζετε σωστά, δίνοντάς σας ταυτόχρονα δύο συνταγές τις οποίες θα μαγειρεύετε ξανά και ξανά όλο τον χρόνο!

Σαλάτα με φακές φούρνου

Σαλάτα με φακές φούρνου από τον Άκη Πετρετζίκη

Φακές με κάρυ και λαχανικά

Φακές με κάρυ και λαχανικά από τον Άκη Πετρετζίκη

 

  • Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα και συγκεκριμένα το φλουρί το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό της. Αν το βρούμε θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας, αν δεν το βρούμε, θα έχουμε τη γεύση με το μέρος μας μιας και μπορούμε να «χτυπήσουμε» ακόμα ένα κομμάτι για παρηγοριά. Ακολουθούν δύο εκπληκτικές συνταγές για Βασιλόπιτα και μία εναλλακτική συνταγή την οποία μπορείτε να φτιάξετε με τη Βασιλόπιτα που θας έχει περισσέψει – καλύτερα, δεν γίνεται!!!

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Βασιλόπιτα τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη

Βασιλόπιτα κέικ

Βασιλόπιτα κέικ από τον Άκη Πετρετζίκη

Βασιλόπιτα εκμέκ

Βασιλόπιτα εκμέκ από τον Άκη Πετρετζίκη

Καλή, τυχερή και νόστιμη χρονιά σε όλους!

akispetretzikis.com