Προβληματισμός στο Μαξίμου για τα «κορωνοπάρτι»

Η εικόνα με τις μαζικές συγκεντρώσεις τα βράδια σε πλατείες της Αττικής βρίσκεται στο «ραντάρ» της κυβέρνησης την ώρα που κάποιες φωνές υποστηρίζουν ότι ένα άνοιγμα της εστίασης θα μετρίαζε ενδεχομένως το φαινόμενο των συνωστισμών στους εξωτερικούς χώρους. 

 Μάλιστα, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη σημερινή τακτική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα εξεταστούν όλα τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα. Πάντως, το οποιοδήποτε άνοιγμα γίνεται πλέον φειδωλά καθώς όπως είχε διαμηνύσει η κυβέρνηση στόχος είναι πλέον όποιος τομέας ανοίγει να μην ξανακλείνει.

Για αυτό και στην τελευταία της σύσκεψη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε θετικά μόνο για την επαναλειτουργία των σχολών οδηγών από σήμερα λέγοντας «όχι» σε περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η λειτουργία των εμπορικών κέντρων ή η λειτουργία των φροντιστηρίων, κάτι που μάλλον μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Όσο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις φαίνεται πως μένουν προς το παρόν «στον πάγο» καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ένα οριζόντιο άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα θα μπορούσε να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια για δυναμική εκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Οι όποιες αποφάσεις πάντως για τις μετακινήσεις θα ληφθούν έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης.

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι με ορισμένους να τάσσονται υπέρ των μετακινήσεων εκτός Αθηνών με self-test και άλλους να προτάσσουν το «Πάσχα στην πόλη» έναντι του «Πάσχα στο χωριό».

O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι «για το Πάσχα χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self-test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες είπε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο».

«Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία», εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Δηλώνοντας ότι το σημερινό μείγμα μέτρων πλέον δεν λειτουργεί, πρότεινε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self-test και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά του αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», είπε.

Ερωτηθείς εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα, επισήμανε ότι έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητα τους για μετάδοση του ιού.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι αν η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού.

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε.

Για το Πάσχα, συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega απάντησε στο ερώτημα, «γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα».

Όπως σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα. «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Τέλος, σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού και τα κορωνοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».

kathimerini.gr