Προβληματισμός στους ξενοδόχους της Δυτικής Ελλάδας – Μοιάζει χαμένη η παρτίδα

Πάνω από 460.000 είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και το γεγονός αυτό δίνει μία έστω και μικρή ελπίδα στους ξενοδόχους ότι μέσα από αυτό θα τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Το πρόγραμμα έληξε στις 10 Ιουλίου και το υπουργείο ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του κατά 7 εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα των αριθμό των διαθέσιμων επιταγών κατά 70.000.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει θα χορηγηθούν συνολικά 370.000 επιταγές, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός τους είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το περσινό πρόγραμμα. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 37.000.000 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την μεγάλη ζήτηση που είχε ειδικότερα φέτος το πρόγραμμα αφού ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα για να πάνε από μόνοι τους διακοπές.

Ταυτόχρονα η επέκταση του προγράμματος από πλευράς κυβέρνησης ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου που φέτος εξαιτίας του κορωνοϊού έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, με την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό να είναι αρκετά μειωμένη.

Ορισμένοι έτσι ξενοδόχοι ποντάρουν στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και στους Έλληνες τουρίστες για να σώσουν έστω και ένα μέρος της παρτίδας που μοιάζει χαμένη. Όμως την αισιοδοξία τους αυτή δεν συμμερίζεται και τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

«Ο Κοινωνικός Τουρισμός πράγματι ενδέχεται να είναι φέτος αυξημένος, λόγω του συγκεκριμένου προγράμματος, όμως, δεν μπορεί να στηρίζεται σε αυτόν μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Όπως άλλωστε δεν μπορεί να στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό και στην ελληνική αγορά. Τη διαφορά κάθε χρόνο στα ξενοδοχεία μας την έκαναν οι ξένοι επισκέπτες. Αυτοί φέτος όπως όλα δείχνουν θα λείπουν σε μεγάλο βαθμό και το κενό τους δεν καλύπτεται από τους Έλληνες».