Ψηφιακή κάρτα εργασίας: «Παράθυρο» για παράταση στην εφαρμογή της σε βιομηχανία και λιανεμπόριο – Πόσο είναι τα πρόστιμα

«Παράθυρο» για παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο άφησε η γενική γραμματέας εργασιακών σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ράδιο city Θεσσαλονίκης 106.1, η Άννα Στρατινάκη τόνισε πως από 1η Απριλίου προβλέπεται η επιβολή προστίμου για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας και από 2η Μαϊου για το λιανεμπόριο.

Ωστόσο δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση για την εφαρμογή της κάρτας, αν υπάρξουν προβλήματα εφαρμογής. Η κα Στρατινάκη σημείωσε επίσης πως ο καλός εργοδότης δεν έχει να φοβηθεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόσο σε ότι αφορά το κόστος όσο και τη διαδικασία.

Προανήγγειλε επίσης, ότι, σύντομα, θα εκδοθεί εγκύκλιος, με την οποία θα αντιμετωπιστούν εφαρμοστικές στρεβλώσεις.

Μεταξύ άλλων, η κ. Στρατινάκη διευκρίνισε ότι, κάθε μήνα, οι εργοδότες θα καλούνται να επιλέγουν, αν θα δηλώσουν προκαταβολικά το ωράριο ή αν θα κάνουν χρήση της απολογιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία το πρόστιμο είναι 4.000 ευρώ.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.