Ψήφισμα για Ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Αιτωλοακαρνανία

Ψήφισμα Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Την 29η Μαρτίου 2021 συνεδρίασε, διαδικτυακά, για πρώτη φορά με την νέα σύνθεσή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα και συζητήθηκαν – αναλύθηκαν πολλά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με φιλοξενούμενους τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστο Μπούρα και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Ιωάννη Σμυρλή.

Ένα από τα θέματα ήταν και το φλέγον ζήτημα που αφορά το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρειά μας και ειδικότερα στην Περιφέρεια Νομού Ηλείας & Αιτωλοακαρνανίας.

Το θέμα αυτό ανέλυσε διεξοδικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μπούρας, ο οποίος μας κατέθεσε το φιλόδοξο σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών για βιώσιμες σχολές και την στήριξή τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κατόπιν των θέσεων του κ. Μπούρα, ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση και το Σώμα εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα.

1. Το Π.Ε.Σ. στηρίζει τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορούν:
• Την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Αιτωλοακαρνανία
• Την εγκατάσταση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών ξενόγλωσσων τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Ηλεία

2. Το Π.Ε.Σ. καλεί το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει την συνεχή υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια και οδηγούν στο κλείσιμο σχολών.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει έμπρακτα με ξεχωριστή Οικονομική γραμμή εκτός προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών για την συνέχιση και την λειτουργία των τμημάτων προκειμένου να μην καταργηθούν ούτε να μετακινηθούν και να ενταχθούν στο υπό έκδοση καθώς επίσης και να συνεχίσουν να υπάρχουν τα τμήματα και στο μηχανογραφικό δελτίο:
• Μουσειολογία Πύργου
• Γεωπονία Αμαλιάδας
• Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών Αγρινίου
• Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου

3. Να σταματήσει άμεσα να χρηματοδοτείται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς με αυτόν τον τρόπο αδυνατίζει την οικονομική του υπόσταση και ευρωστία, φέρνοντάς το σε δυσχερή θέση.