Ψήφισμα-κάλεσμα της Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.

Συνάδελφοι

Kαλούμαστε σήμερα, σε μια πληθώρα εξελίξεων, σε μια πραγματικότητα, που γράφει καθημερινά και δε μπορεί να μένει άλλο σε αδράνεια, να συζητήσουμε   και να πράξουμε αυτό το οποίο είναι βασική αρχή της Ομοσπονδίας μας. Να αγωνιστούμε δηλαδή, για τα συμφέροντα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

Προηγήθηκαν, η έξοδος από τα μνημόνια και το πέρασμα στην «δίκαιη ανάπτυξη», μια σειρά νομοθετήματα που έπρεπε να μπουν σε εφαρμογή για να δουλέψει αυτή η δίκαιη ανάπτυξη, καθώς και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα αναπτυξιακά μέτρα και μέσα από το βήμα της ΔΕΘ και πιο πρόσφατα η προετοιμασία κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Η δεσπόζουσα πραγματικότητα που βαραίνει όμως καθημερινά τους συναδέλφους περιλαμβάνει μια όχι και τόσο ¨δίκαια¨ θα μπορούσαμε να πούμε ανάπτυξη.

 

  • Τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, που αγγίζουν κάθε φορολογούμενο
  • οι ατελείωτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, που αγγίζουν κάθε φορολογούμενο
  • οι συντάξεις πείνας, πέραν της «παγωμάρας» που έχουν σαν αποτέλεσμα στην αγορά, αγγίζουν και αυτές κάθε φορολογούμενο
  • οι 700 και βάλε εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν και στη “νέα μεταμνημονιακή εποχή”.

 

Για να το δούμε πιο συγκεκριμένα στον κλάδο μας, πέραν δηλαδή του γενικότερου πλαισίου που συμπιέζει και αυτό το εισόδημα μας, ξεχωρίζουν τα εξής:

  • το τέλος επιτηδεύματος, το χαράτσι των 600 ευρώ δηλαδή που πληρώνουμε κάθε χρόνο.
  • Οι φορολογικοί συντελεστές που παραμένουν στο 22%. Κι εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η «δικαιοσύνη» στην ανάπτυξη που ήρθε. Ότι δηλαδή στις ΑΕ, ΟΕ κτλ., που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματίες μειώνεται από 29% στο 26%, ενώ για τους υπόλοιπους παραμένει στο ίδιο ποσοστό.
  • Τον τεράστιο ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης που καλούμαστε να το πληρώσουμε από την τσέπη μας.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές, που πλέον ο υπολογισμός τους θα γίνεται εις βάρος μας σε σχέση με το εισόδημα. Κάτι που προκαλεί πραγματικά οργή, ειδικά όταν μιλάμε για συντάξεις φιλοδωρήματα, (που όπως προκύπτει από τα στοιχεία 1.388.301 συνταξιούχοι, δηλαδή το 54% έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ, όταν μάλιστα το αφορολόγητο πρόκειται να συμπιεστεί ακόμα παρακάτω με βάση και τις δεσμεύσεις των μνημονίων είτε από την σημερινή κυβέρνηση είτε από την αυριανή άλλης απόχρωσης), για παροχές υγείας του παραπροηγούμενου αιώνα και εκφράζοντας και εδώ η κυβέρνηση τη δικαιοσύνη των μέτρων, ότι δηλαδή μπαίνει ταβάνι στις εισφορές των υψηλών εισοδημάτων χωρίς όμως να υπάρχει πάτος στην κατρακύλα της ανασφάλιστης καθημερινότητας στην πλειοψηφία των συναδέλφων (καμία αλλαγή δηλαδή για εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ). Να θυμίσουμε και την τροπολογία της Κυβέρνησης που ουσιαστικά χειροτερεύει τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα, αφού αυξάνει από δύο σε τρείς μήνες την περίοδο που θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος ο αυτοαπασχολούμενος για να έχει ασφαλιστική κάλυψη και επίσης να μην υπάρχουν οφειλές στα ταμεία ή εκτός ρύθμισης χρέη. Αν προσθέσει κανείς και το στοιχείο ότι 7 στους 10 συναδέλφους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές και είναι ουσιαστικά στον αέρα αν «ω μη γέννητω» χρειαστούν νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή, γίνεται ξεκάθαρο πια είναι η κατάσταση σε ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.
  • Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που επειδή μάλλον είχαν εικόνα ότι πληρώνονταν στο ακέραιο τώρα με τις αντικειμενικές αξίες είπαν να το αυξήσουν.
  • Και φτάνοντας στο πιο καυτό όλων που είναι η Εφορία. Και το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, οι κατασχέσεις λογαριασμών, κατοικιών, εργαλείων δουλειάς και έχει ακόμη η λίστα.

 

Συγκεκριμένα από τα συνολικά χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες που πλέον υπερβαίνουν τα 299,1 δις, τα 101,6 δις αφορούν χρέη στην εφορία.

Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018, πραγματοποιήθηκαν 93.231 κατασχέσεις σε φορολογούμενους, όπου οι 69.000 αφορούσαν μικρές επιχειρήσεις οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Όσον αφορά τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αρκετοί συνάδελφοι θα είδαν ότι δεσμεύονται ή αρπάζονται χρήματα από το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους, ακόμη και αν το συνολικό ποσό που εν τέλει δεσμεύεται ή αρπάζεται είναι μεγαλύτερο από το ληξιπρόθεσμο, και άντε μετά να βγάλεις άκρη για επιστροφή χρημάτων στην Εφορία (είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι για 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 κατασχετήρια, δηλαδή 5,3 λογαριασμούς ανα φορολογούμενο). Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα, έχουν βάλει χέρι μέχρι και στα κοινωνικά επιδόματα. Όπως τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη υποβλήθηκαν αναφορές από γονείς/κηδεμόνες/ δικαστικούς συμπαραστάτες ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ), οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα τα οποία χορηγούντο σε ανηλίκους/αναπήρους/συμπαραστατούμενους κατασχέθηκαν για οφειλές των γονέων/κηδεμόνων/δικαστικών συμπαραστατών. Μέχρι και επιδόματα στέγασης φοιτητών και κύησης κατάσχεσαν αφού ξεπερνάνε τα ακατάσχετο των 1.250 ευρώ.

 

Για να συνειδητοποιηθεί το εύρος των κατασχέσεων και πόσο δυσανάλογα αυτές εκδηλώνονται από την πορεία της κρίσης προς την δίκαιη ανάπτυξη:

 

  • 650.000 κατασχέσεις το 2015
  • 1.250.000 κατασχέσεις το 2016
  • 1.7εκ κατασχέσεις το 2017
  • 1,2 εκ κατασχέσεις μέχρι και τον Μάιο του 2018.

 

Σε καθημερινή βάση επίσης είναι σε εξέλιξη και το κυνήγι των εισπράξεων, φυσικά για να αποδοθούν τα πλεονάσματα και να πάρει η κυβέρνηση τα συχαρίκια και το πράσινο φως για ζεστό χρήμα και επενδύσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Συγκεκριμένα από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 500%, που πέραν των απειλών και εκβιασμών που δέχονται συνάδελφοι, έρχεται και το εξής συμπέρασμα, ότι τελικά οι 100 δόσεις δεν ήταν εργαλείο για τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί αυτοί στην ίδια μοίρα είναι, βγαίνουν από ρύθμιση, μπαίνουν σε άλλη ρύθμιση, χρωστάνε τα τρέχοντα κ.ο.κ, αλλά ήταν και είναι εργαλείο για να εισπράξουν χρήμα, άμεσα μην λαμβάνοντας υπόψιν ακόμα και την κάλυψη των βασικών αναγκών που στερούν από συναδέλφους.

 

Η νέα κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει το “δικαίωμα πρόσβασης” στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους “διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς”. Με απλά λόγια, η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών που τηρεί τα στοιχεία των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια, η γνωστή “Τειρεσίας”, αποκτά πρόσβαση στα φορολογικά μας στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα “Taxis”. Η ίδια δυνατότητα πρόσβασης προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο και ΟΤΑ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως οι μέρες που έρχονται θα γίνουν πραγματικός εφιάλτης, με το λουκέτο για πολλές περιπτώσεις να είναι νομοτέλεια.

Στην ίδια ακριβώς ρότα και η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία ότι 68% των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ο αριθμός που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, που οι οφειλές τους έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, δείχνουν ότι είμαστε στην “πρώτη γραμμή πυρός” μιας πολύπλευρης επίθεσης που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

 

Συμπέρασμα.

Φορτώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, στις πλάτες μας. Η κυβέρνηση της “δίκαιης ανάπτυξης” έχει φροντίσει για το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και μάλιστα το θωρακίζει επιπλέον με την αναθεώρηση του συντάγματος.

 

Συνάδελφοι,

Μπροστά σε όλα αυτά θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα ανακούφισης των μικρών αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων

Προκύπτει πως το ζήτημα διεκδίκησης και κατάκτησης αφορολόγητου ορίου είναι ζωτικής σημασίας. Καλεστήκαμε λοιπόν εδώ σήμερα για να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα το οποίο συνδέεται άμεσα τόσο με τη συσσώρευση χρεών ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης όσο και με το ζήτημα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών ως αποτέλεσμα και επίπτωση των συσσωρευμένων χρεών.

Να συζητήσουμε το πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που εμμένει σε μια στάση που μας οδηγεί στη μιζέρια ή στον αφανισμό. Μια πολιτική που δεν κάνει κουβέντα για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου έτσι ώστε ο μικροεπαγγελματίας να μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του κλάδου του, μια πολιτική που έχει μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στην πλάτη κάθε συναδέλφου με τη μορφή των χρεών προς τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ. Τέλος, μια πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τη μικρή περιουσία του κάθε συναδέλφου που χρεωστάει με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς τους οποίους διατηρεί σε ισχύ.

Σε αυτή την πολιτική πρέπει να απαντήσουμε αγωνιστικά και όχι με στάση αναμονής για την περιβόητη ανάπτυξη.

Η ανάπτυξή τους έχει έρθει, είναι εδώ και δεν μας αγγίζει, δεν τη νιώθουμε. Και αυτή είναι η ουσία,  ακόμα και ένας ελαφρά μεγαλύτερος τζίρος που μπορεί να καταγράφουν κάποιοι συνάδελφοι δεν είναι αρκετός για να επιφέρει ανάκτηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, αφού όπως προκύπτει θα τον αρπάξουν με τον μηχανισμό τους.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων  βέβαια είναι αναντίστοιχη των αναγκών και των εξελίξεων. Σε καμία περίπτωση όμως η Ομοσπονδία και οι σύλλογοι μέλη δε θα πρέπει να σιγοντάρουν στον ευνουχισμό του κινήματος και ακόμη χειρότερα να γίνει ο λαός βαστάζος και υπερασπιστής της θωράκισης και σταθεροποίησης της ανταγωνιστικότητας και της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης. Είναι καθήκον μας ως όργανο συλλογικό να αναδείξουμε αυτή την πραγματικότητα αλλά και να δείξουμε το δρόμο, ένα δρόμο που θα κυριαρχεί η διεκδίκηση και οι σύγχρονες ανάγκες μας.  

Θέλουμε λοιπόν αυτό το ψήφισμα να φτάσει παντού, να στηριχτεί από παντού και να συζητηθεί παρακάτω στους Εμπορικούς Συλλόγους για να ορίσουν κινητοποιήσεις, συσκέψεις με τα μέλη τους κτλ. Η εικόνα που έρχεται από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη από μια σειρά ομοσπονδίες και συλλόγους που δεν τα διπλώσανε, που λογοδοτούν στα μέλη τους και τιμούν το ρόλο τους ως οργανωτές του αγώνα, είναι παραπάνω από θετική και ελπιδοφόρα.

Ως δίκαιο λοιπόν για μας είναι η διεκδίκηση άμεσων μέτρων για τα άμεσα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων με συγκεκραμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

  • Αφορολόγητο όριο τώρα.
  • Καμία κατάσχεση.
  • Κανένας πλειστηριασμός 1ης κατοικίας

 

Ολόκληρο το διεκδικητικό πλαίσιο

 

  • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
  • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν.
  • Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική, κρατικά επιχορηγούμενη.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Εδώ και τώρα δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
  • Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν. Άμεση αναπλήρωση όλων των χρημάτων που χάθηκαν με το “κούρεμα” και την ανακεφαλαιοποίηση.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Εξαήμερη λειτουργία, 3 απογεύματα της εβδομάδας κλειστά.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
  • Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό».
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

 

Συνάδελφοι, στο αμέσως επόμενο διάστημα μας δίνεται η δυνατότητα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να ενώσουμε την φωνή μας και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, την νεολαία.

Παρά τις όποιες τρικλοποδιές που η ΓΣΕΕ πήρε την εργολαβία και χρησιμοποιεί το όπλο της απεργίας, όχι για να ενώσει τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, αλλά για να τους διασπάσει, γιατί εκεί εντάσσεται και αυτό το άθλιο παιχνίδι των πλειοψηφιών με τις ημερομηνίες, στις 28 του Νοέμβρη έχει κηρυχθεί απεργία.

Κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει την ενιαία απάντηση της εργατικής τάξης, των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, το σύνολο της κοινωνίας που σήμερα τσακίζεται από αυτή την πολιτική. Η απεργία θα γίνει και ας ενοχλεί  κάποιους!

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, συμμετέχει στην απεργία 28 του Νοέμβρη και καλεί τους Συλλόγους μέλη της να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα σε αυτό το πλαίσιο.