Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου για την Τράπεζα στον Αστακό

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και των Συλλόγων Μελών της για την Τράπεζα Πειραιώς στον Αστακό:

Ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας

«Κύριοι,

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) είναι αντίθετη στο να κλείσει το κατάστημά της στον Αστακό, η Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτικής Τράπεζας), το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα σε όλο τον Δήμο Ξηρομέρου, διότι, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στους κατοίκους της, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το κατάστημα αυτό εξυπηρετεί για πολλά χρόνια όλη την περιοχή, και στηρίζεται από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους ιδιώτες, τους συνταξιούχους, τους χιλιάδες επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου, κ.α..

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της τράπεζας θα είναι δραματικές για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγροτοκτηνοτρόφους, κ.ά που δίνουν καθημερινά τη μάχη να παραμείνουν στα χωριά τους.

Σοβαρό πρόβλημα επίσης θα έχουν και οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι που έχουν συναλλαγές με την Τράπεζα και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών, ενώ το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν, θα είναι γι’ αυτούς δυσβάσταχτο.

Οι τραπεζικοί όμιλοι που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δισεκατομμύρια κρατικών επιδοτήσεων, προερχόμενων από τα δάνεια που σύναψε το Ελληνικό κράτος και θα πληρώνει ο Ελληνικός λαός για δεκαετίες, τώρα, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, μειώνουν τους εργαζόμενους, κάνοντας εθελούσιες εξόδους, με μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών τους, αγνοώντας μια ολόκληρη περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Η απόφαση αυτή για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό, το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας σε όλο τον Δήμο Ξηρομέρου, έρχεται σαν αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και οδηγούν μια περιοχή, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, στην ερημοποίηση, στην οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση, και αναγκάζουν τους νέους να θέλουν μια ώρα αρχύτερα να την εγκαταλείψουν.

Για τους ανωτέρω λόγους, συντασσόμαστε με τον Δήμο Ξηρομέρου, τους Συλλόγους, Φορείς και κατοίκους της περιοχής και απαιτούμε από την Διοίκηση της Τράπεζας να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα συνέχισης της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτικής Τράπεζας) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Απαιτούμε, από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, και από τους Βουλευτές του Νομού μας να μεσολαβήσουν, ώστε η Διοίκηση της τράπεζας να ανακαλέσει την απόφασή της. Είναι απαραίτητο κάθε Δήμος να έχει έστω ένα τραπεζικό κατάστημα».

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών

Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα»

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιριωτών Ξηρομέρου

Σύνδεσμος Βασιλοπουλιωτών Ξηρομέρου «Η ΒΕΛΛΑ»

Πολιτιστικός Σύλλογος Παπαδαταίων Ξηρομέρου «Ο Άγιος Νικόλαος»

Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτειωτών Ξηρομέρου «Το Λιγοβίτσι»

Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών «ΤΟ ΨΗΛΟΒΡΑΧΙ»

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγραμπελιωτών « Η Αγράμπελη»

Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιομανιτών «Η Σαυρία»

Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας «Ο ΜΠΟΥΜΣΤΟΣ»

Σύλλογος Σκουρτιανιτών Αθήνας «Το Παλιόκαστρο»

Πολιτιστικός Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου «Οι Δώδεκα Απόστολοι»

Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Τρυφιατών Ξηρομέρου

Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών Ξηρομέρου «Ο Άγιος Ιωάννης»

Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμιωτών Αθήνας

Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Θυρρειωτών Ξηρομέρου.

Πολιτιστικός Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων «Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ»

Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακιωτών Αθήνας

Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Παλαιριωτών «Η Κεχροπούλα»