«Ψήνεται» παρέμβαση Τραμπ στον Ερντογάν;

«Ψήνεται» παρέμβαση Τραμπ στον Ερντογάν; Ποιος ηγέτης τηλεφώνησε στον πρόεδρο των Η.Π.Α. και του το ζήτησε;

Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, τόσο θα απομακρύνεται η δυνατότητα παρέμβασης της αμερικανικής διπλωματίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υψηλή θέση για τον Πάιατ, αν εκλεγεί ο Μπάιντεν.

«Γρίφος» παραμένει ακόμα η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον άφησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Βερολίνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά κοινή ομολογία, είναι ο ηγέτης που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλον τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς πέραν των κοινών συμφερόντων των δυο χωρών, όπως τα αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, έχουν και προσωπική χημεία («όμοιος ομοίω..», λένε ορισμένοι)!

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., μάλιστα, αποκάλυψε την Δευτέρα πως πρόεδροι χωρών του τηλεφωνούν και του ζητούν να παρέμβει, καθώς «είναι ο μόνος που τον ακούει». «Είναι αλήθεια, συνεννοούμαι μαζί του και με ακούει», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ, χωρίς να αποκαλύψει ποιοι ηγέτες του τηλεφώνησαν και, κυρίως, αν σκοπεύει α παρέμβει στον Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως η Ουάσιγκτον δεν κρατά απλώς ίσες αποστάσεις μεταξύ των δυο χωρών, αλλά μιλά συνεχώς και για «διαφιλονικούμενα ύδατα» εντός των οποίων γίνεται η προσπάθεια ερευνών της Άγκυρας και που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όσο, ωστόσο, πλησιάζει ο χρόνος των προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α. (3 Νοεμβρίου), τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών εκ μέρους της αμερικάνικης διπλωματίας στην ελληνοτουρκική κρίση. Και πολύ περισσότερο, πολύ δύσκολα θα μπορέσει η Ουάσιγκτον να παρέμβει καίρια σε τυχόν θερμό επεισόδιο των δυο χωρών στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, όπως πχ έπραξε με τον Χόλμπρουγκ στα Ίμια. Για αυτό και η Τουρκία προγραμματίζει τις κινήσεις της με απώτερο χρονικό όριο τις αμερικανικές εκλογές, καθώς ανησυχεί ότι τυχόν εκλογή Μπάντεν μπορεί να αλλάξει δυσμενώς για αυτή τους συσχετισμούς-όπως, επίσης, ισχύει ότι τυχόν επανεκλογή Τραμπ θα την αποθαρρύνει!

Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση για το ότι η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα μας ενημερώνει έγκαιρα και με ακρίβεια για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Ο Τζέφρι Πάιατ, μάλιστα, σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μπάιντεν προορίζεται για πολύ υψηλή θέση στην αμερικάνικη διπλωματία…

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr