Ψωμί με κομμάτια σοκολάτας

Συστατικά

Για το γρήγορο προζύμι

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 270 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου
  • 1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 100 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 170 γρ. κουβερτούρα, προαιρετικά χωρίς γαλακτοκομικά

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το γρήγορο προζύμι

  • Ετοιμάζουμε το γρήγορο προζύμι 1 ημέρα προτού φτιάξουμε το ψωμί.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι (ή με τα χέρια μας) για 1-2 λεπτά το αλεύρι με τη μαγιά και το νερό μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 12-14 ώρες μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη μαγιά και αδειάζουμε το χλιαρό νερό σιγά-σιγά ενώ χτυπάμε τα υλικά στη χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το προζύμι που φτιάξαμε από την προηγούμενη μέρα, και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη, ελαφρώς κολλώδης ζύμη.
  • Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.

Για τη σύνθεση

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα την επιφάνεια της ζύμης.
  • Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω αναποδογυρίζουμε τη ζύμη.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη για 4-5 φορές μέχρι να μοιραστεί η κουβερτούρα ομοιόμορφα στη ζύμη και να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μπάλα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη και πάλι στο μπολ.
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για 20 λεπτά. Όσο η ζύμη ξεκουράζεται τόσο θα απλώνει στο μπολ.
  • Βρέχουμε και πάλι τα χέρια μας και διπλώνουμε τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο -όπως κάναμε πριν- για ακόμα 2 φορές.
  • Αφήνουμε και πάλι τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας και πλάθουμε σε καρβέλι.
  • Τοποθετούμε το καρβέλι πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και -μαζί με τη λαδόκολλα- μεταφέρουμε σε ένα μπολ με μικρή διάμετρο για να μην ανοίγει το καρβέλι όσο φουσκώνει.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει ακόμα 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230οC στον αέρα.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με καπάκι μέσα στον φούρνο να ζεσταθεί για 45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο, βάζουμε το καρβέλι με τη λαδόκολλα μέσα στην καυτή κατσαρόλα, κλείνουμε με το καπάκι, και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και μεταφέρουμε το καρβέλι πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά.
  • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και σερβίρουμε προαιρετικά με γάλα

akispetretzikis.com