Ρωσία: Αποχαιρετισμός στον Αλεξέι Ναβάλνι υπό το άγρυπνο βλέμμα των αρχών-Εμπόδια για την τελετή καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Οι Ρώσοι θα πουν το «ύστατο χαίρε»  σήμερα Παρασκευή στον Αλεξέι Ναβάλνι, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αρχών που έχουν ενισχύσει την ασφάλεια στους χώρους αποχαιρετισμού του πολιτικού, στη Μόσχα.

Από την Πέμπτη,  στην εκκλησία όπου θα τοποθετηθεί το φέρετρο αλλά και στο νεκροταφείο όπου θα ταφεί ο πολιτικός, έχει αναπτυχθεί σημαντική αστυνομική δύναμη και μεταλλικοί φράχτες.

Στους φανοστάτες του νεκροταφείου έχουν επίσης τοποθετηθεί πολλές κάμερες παρακολούθησης και άλλες συσκευές που μπορούν να χρησιμεύσουν ως αναστολείς σήματος του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων.

Το νεκροταφείο Borisovo, όπου θα ταφεί ο Navalny στις 16:00 τοπική ώρα (1:00 μ.μ. GMT), καλύπτει έκταση 4 εκταρίων και είναι ένα από τα παλαιότερα νεκροταφεία της Μόσχας, με ιστορία που χρονολογείται από το 1550.

Το νεκροταφείο δεν φιλοξενεί πολλές προσωπικότητες. Μεταξύ των πιο γνωστών τάφων είναι εκείνοι του Σοβιετικού καλλιτέχνη Yuri Sherstnev ή του επιστήμονα Guennadi Arakelov.

Πολλές ρωσικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων στρατιωτικό προσωπικό, καλλιτέχνες, κοσμοναύτες και πολιτικοί, είναι θαμμένοι εκεί, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε το 2015.

Η οικογένεια του Ναβάλνι κατήγγειλε την άρνηση των αρχών για εννέα ημέρες να τους παραδώσει τη σορό μετά τον θάνατο του.

Αλλά οι δυσκολίες δεν τελείωσαν όταν η μητέρα του αντιπάλου κατάφερε τελικά να περισυλλέξει το σώμα του γιου της, για του οποίου το θάνατο οι συγγενείς του Ναβάλνι κατηγορούν ευθέως το Κρεμλίνο.

Εδώ και λίγες μέρες η ομάδα της αντιπολίτευσης καταγγέλλει εμπόδια στη διοργάνωση της κηδείας.

Πρώτον, όλα τα γραφεία κηδειών αρνήθηκαν να φροντίσουν τις κηδείες. Τότε οι ομόθρησκοι του πολιτικού δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία της κηδείας, επειδή «δεν υπήρχε ούτε ένα άτομο διαθέσιμο για να σκάψει τάφο» στις 29 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που επέλεξε η οικογένεια που συνέπεσε με την ομιλία για την κατάσταση του έθνους που έδωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, αποκάλυψε ότι πλέον υπάρχουν εμπόδια για τη μεταφορά της σορού του πολιτικού στην εκκλησία.

«Καλούν τα γραφεία τελετών, άγνωστοι και τους απειλούν για να μην μεταφέρουν πουθενά το σώμα του Αλεξέι», έγραψε ο Yarmish στο X.

Για όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αποχαιρετήσουν προσωπικά τον Ναβάλνι, οι σύμμαχοί του θα οργανώσουν ζωντανή μετάδοση των εκδηλώσεων της κηδείας, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00 (09:00 GMT).

Επιπλέον, δημοσιευτηκε μια λίστα με τις πόλεις σε όλο τον κόσμο όπου θα πραγματοποιηθούν σήμερα τελετές στη μνήμη του Ναβάλνι.

«Σας καλούμε να τοποθετήσετε λουλούδια σε μνημεία (του Ναβάλνι) σε όλο τον κόσμο», αναφέρει μήνυμα της ομάδας του πολιτικού, συνοδευόμενο από τη λίστα των πόλεων που θα συμμετάσχουν στον αποχαιρετισμό και η οποία περιλαμβάνει τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και άλλες πόλεις.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Μόσχας αρνήθηκαν χθες την άδεια να πραγματοποιηθεί πορεία στη μνήμη των Ναβάλνι και Μπόρις Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκαν λίγα μέτρα από το Κρεμλίνο το 2015, που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου, ανέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με την Yekaterina Duntsova, υποψήφια για τη ρωσική Προεδρία που ασκήθηκε βέτο από την Εκλογική Επιτροπή, οι αρχές υποστήριξαν την επιδημία του κορονοϊού για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση.

Η Ντούντσοβα είπε ειρωνικά ότι αυτή η επιδημία συνήθως δεν επηρεάζει όσους παρευρίσκονται σε μαζικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, προειδοποιήσεις από ορισμένα πανεπιστήμια διαδόθηκαν στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα προς τους φοιτητές τους να μην παρακολουθήσουν διαδηλώσεις σχετικά με τον Ναβάλνι υπό την απειλή αποβολής.

Πηγή: EFE