Η ρύθμιση οφειλών «ξεμπλοκάρει» τους λογαριασμούς: Στο «τραπέζι» ο ακατάσχετος λογαριασμός

Σχέδιο «ξεπαγώματος» των τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες που προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια «επιβράβευσης» αλλά και παροχής κινήτρων το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται από τις αρχές του 2022 να επαναφέρει το μέτρο του ακατάσχετου λογαριασμού, το οποίο ούτως ή άλλως είχε πέσει σε αχρηστία εξαιτίας του παγώματος των πλειστηριασμών κατά την περίοδο της πανδημία.

Η σταδιακή επιστροφή όμως στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση μιας σειράς ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο, επαναφέρει και την ανάγκη ενεργοποίησης του μέτρου του ακατάσχετου λογαριασμού. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί κίνητρο, αλλά και προστασία σε όσους επιχειρούν με τις ρυθμίσεις να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να επιχειρήσουν χωρίς προβλήματα και πιέσεις από τα χρέη που δημιουργήθηκαν και μέσα στην πανδημία.

Ωστόσο, πέρα από την τακτοποίηση των παλαιών οφειλών υπάρχουν και οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Ειδικά μετά και το κύμα ακρίβειας που έφερε στην αγορά η αύξηση στο κόστος ενέργειας, ο λογαριασμός για τις πάγιες δαπάνες «φούσκωσε» αρκετά, δημιουργώντας ακόμα ένα πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις.

Προκειμένου λοιπόν να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις από τον τραπεζικού τους λογαριασμό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επαναφορά του μέτρου του ακατάσχετου λογαριασμού με σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το μέτρο θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο προκειμένου οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Το ακατάσχετο όριο που ισχύει είναι τα 1.250 ευρώ, δίνοντας έτσι περιθώριο στις επιχειρήσεις καθώς δεν θα μπορεί να δεσμευτεί το σύνολο του λογαριασμού τους. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

■ Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

■ Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

■ Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρχει. Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του θα χάνει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα χτίζεται ως εξής:

■ Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό, αφού υπαχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

■ Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

■ Αν η δόση ή οι δόσεις, στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται, αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

■ Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500Χ3,8).

■ Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

■ Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 120 δόσεων, κορωνο-ρύθμιση) το βήμα για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.

■ Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.

■ Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

dikaiologitika.gr