Οι «σαλταδόροι» της αυτοδιοίκησης

Η αλήθεια είναι σαν την βία: Η αλήθεια είναι αλήθεια απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ψέμα θα μου πείτε…

Σαφώς. Αλλά εδώ τώρα μιλάμε για την αλήθεια.

Είναι αλήθεια λοιπόν, ότι τα χρήματα που έρχονται για έργα στο Δήμο Αγρινίου αυτή την  περίοδο είναι αρκετά, όπως και τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν είναι πολλά.

Αλήθεια είναι όμως ότι και το φετινό τεχνικό πρόγραμμα ακολουθεί την πεπατημένη και την εν πολλοίς επιβεβλημένη μεθοδολογία της γνωστής κινέζικης παροιμίας «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει· γίνει δε γίνει».

Αλήθεια είναι ότι κάποια από τα έργα που γίνονται αφορούν το σύνολο του Δήμου, αλήθεια όμως είναι επίσης και το γεγονός ότι η ενδοχώρα του Δήμου είναι παρατημένη στην ανημπόρια των καιρών και των μίζερων των αριθμών.

Τέλος, η μεγαλύτερη απ’ όλες τις αλήθειες είναι μία: και το φετινό τεχνικό πρόγραμμα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και τα επόμενα (αν κάτι δεν αλλάξει), δεν θα είναι αποτέλεσμα δημοκρατικού συγκεντρωτισμού (τουλάχιστον Δήμαρχε θυμόμαστε ακόμα τις έννοιες), αλλά αποτέλεσμα έξυπνου και καλά σχεδιασμένου «σάλτου».

Θα έχετε ακούσει για τους «σαλταδόρους» στην Κατοχή;

Ε… Κάπως έτσι γίνονται αυτά τα χρόνια τα έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σταματάει για λίγο το «γερμανικό» καμιόνι με τα έργα στην κεντρική πλατεία κάθε πρωτεύουσας Δήμου κι όταν χαλαρώσει λίγο ο οδηγός του, σαλτάρει η «πιτσιρικαρία» των υπηρεσιών και βουτάει από το σωρό, ό,τι θεωρεί ικανό πως μπορεί να χορτάσει την πείνα της και χάνεται πάλι μέσα στο σκοτάδι, που πέφτει βαρύ πάνω στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας, σαν φτώχεια.

Το τεχνικό πρόγραμμα λοιπόν είναι αποτέλεσμα, όχι τοπικού δημοκρατικού σχεδιασμού, αλλά καλά εκπαιδευμένων δημοτικών υπηρεσιών στο «σάλτο».


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr