Σαν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ναούμ, Ναούμα, Φιλάρετος, Φιλαρέτη.


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

Ο ιός HIV και το AIDS
Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

1 Δεκεμβρίου 1901
Η «Εταιρεία Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδας» δήλωσε στην Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο της επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής ως τον Καρβασαρά (Αμφιλοχία), «λόγω ανεπάρκειας των κεφαλαίων της». Ταυτόχρονα η εταιρεία υπέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών τον ετήσιο απολογισμό της αποδεικνύοντας την αλήθεια του ισχυρισμού της. Δήλωσε επίσης, ότι είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει την παραπάνω επέκταση εάν βοηθηθεί από την Κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που βοηθήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση Θεοτόκη η εταιρεία «Πελοποννησιακοί Σιδηρόδρομοι» με την παραχώρηση ενός δανείου 3.000.000 δρχ. «Η κυβέρνησις», αναφέρει η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, «μελετά ήδη τας ανωτέρω προτάσεις της εταιρείας, δεν εγνώσθη όμως εισέτι ποία θα είνε η απόφασίς της επ’ αυτών». (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 1/12/1901 Σελ. 3)

…και στον κόσμο

1818
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρεία.

 

 

 

1891
Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και το ονομάζει μπάσκετ-μπολ.

 

 

 

1909
Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.

 

 

1913
Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στη ελληνική επικράτεια.

 

 

 

1944
Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο ημέρες αργότερα θα ξεσπάσουν τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά».

 

 

1947
Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο φιλάργυρος εκατομμυριούχος ήρωας του Ντίσνεϊ και θείος του Ντόναλντ Ντακ, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμι στριπ. Είναι δημιουργία του Καρλ Μπαρκς.

 

 


Γεννήσεις

1083
Άννα Κομνηνή, βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστορικός («Αλεξιάδα»). (Θαν. 1153)

 

 

 

1792
Αλέξανδρος Υψηλάντης, έλληνας στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. (Θαν. 19/1/1828)

 

 

 

1935
Γούντι Άλεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άλεν Στιούαρτ Κένινγκσμπεργκ, αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και μουσικός.

 

 


Θάνατοι

1866
Σερ Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Γεν. 4/7/1790)

 

 

1973
Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας από το 1948 έως το 1953. (Γεν. 16/10/1886)

 

 

 

2005
Γκαστ Αβράκοτος, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των σοβιετικών στο Αφγανιστάν. (Γεν. 1938)

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr