Σαν σήμερα, 1 Ιανουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Βασίλειος, Βασιλεία, Βασιλικός, Βασιλική, Εμμέλεια, Τηλέμαχος, Τηλεμαχία

Επέτειοι

Ημέρα Κοινού Κτήματος
Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος «κοινό κτήμα» (public domain στα αγγλικά) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων, που δεν υπόκεινται σε δικαιώματα και δύνανται να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 2121/1993), η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Ανάλογες είναι και οι νομοθεσίες των περισσοτέρων χωρών του κόσμου.
Έτσι, η 1η Ιανουαρίου τιμάται με σειρά εκδηλώσεων σε κάποια μέρη του κόσμου ως Ημέρα Κοινού Κτήματος (Public Domain Day), επειδή έργα του ανθρώπινου πολιτισμού (λογοτεχνικά, μουσικά κ.ά.) απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα και γίνονται κτήμα της ανθρωπότητας. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στον καναδό ακτιβιστή Γουάλας ΜακΛιν.

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Γιορτάζεται κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και δεν πρέπει να συγχέεται με την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης του ΟΗΕ. Αν και με διαφορετικές αφετηρίες, οι δύο γιορτές επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό: την εμπέδωση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε την 1η Ιανουαρίου 1968 με απόφαση του Πάπα Παύλου ΣΤ’ και σχετίζεται με την γιορτή της Παναγίας την ίδια ημέρα. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η εγκύκλιος «Pacem in Terris» («Ειρήνη στη Γη»), που εξέδωσε, το 1963, ο Πάπας Ιωάννης 23ος.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

1 Ιανουαρίου 1927
«Η πόλη μας ηλεκτροφωτίζεται προσεχώς»
Η εβδομαδιαία ανεξάρτητη εφημερίδα το «Θάρρος», που άρχισε να εκδίδεται στο Αγρίνιο από το 1926 από το Μιλτιάδη Τζάνη, κατά το δεύτερο χρόνο της έκδοσής της και στο τεσσαρακοστό τέταρτο (44ο) φύλλο της, με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 1927 φιλοξενεί, στη 12 σελίδα, το δικό της «Καζαμία» με τίτλο: «Ο Καζαμίας του Θάρρους διά το 1927».
«Έκαστον έτος (έχει) 12 μήνας», γράφει ο συντάκτης του συγκεκριμένου καζαμία με το ψευδώνυμο «Αδιάκριτος. Και συνεχίζει: «Έκαστος μην έχει 4 εβδομάδας• μόνον ο μην του μέλιτος είναι απεριορίστου διαρκείας. Εκάστη εβδομάς έχει επτά ημέρας πλην της εβδομάδος των παθών η οποία έχει 365 ημέρας.[…]
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ. Ο μην ούτος έχει ημέρας 30 (sic), νύκτας 30, ημερονύκτια 60, εορτάς κατά τους παλαιορθοδόξους 120 και κατά τους νεορθοδόξους ουδεμίαν. Όσοι εγεννήθησαν τον Ιανουάριον είνε ευαίσθητοι αλλά αρκετά σκληροί, καλοί φίλοι αλλ’ επίφοβοι ως τοιούτοι. Ο Άγιος Βασίλειος εκδιωχθείς εκ Καισαρείας αφικνείται ως πρόσφυξ εις Αθήνας• μεταβάς εις την Εθνικήν Τράπεζαν όπως λάβη την ανάλογην αποζημίωσιν εκδιώκεται• διότι δεν είχε τα χαρτιά του εν τάξει και διότι δεν εδήλωσε φιλίαν εις το Βενιζελικόν κόμμα• κατόπιν τούτο αναχωρεί οίκαδε. Ο ήλιος ευρίσκεται εις τον υδροχόον και ο υδροχόος εις τον ήλιον εφ’ όσον προστατεύεται υπό του ενοικιοστασίου. Κατά τον μήνα τούτον γίνονται πέντε στρατιωτικά κινήμα-τα εναντίον του… δημοσίου ταμείου. Το ενοικιοστάσιον αίρεται. Η πόλη μας ηλεκτροφωτίζεται προσεχώς». (Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του κειμένου, εκτός του πολυτονικού).

…και στον κόσμο

1822
Ψηφίζεται από την A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, καθορίζει το γαλάζιο και το λευκό ως τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

1966
Τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ νόμος που επιβάλει την αναγραφή της ένδειξης «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» στα πακέτα των τσιγάρων.

1966
Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρει: «Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα, γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Ελληνα, μή διαβλέποντα τον κίνδυνον (…)». Προκαλούνται έντονες αντιδράσεις.

1981
Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ.

1987
Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα η επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), επιφέροντας μεγάλη αύξηση των τιμών.

2002
Το Ευρώ αντικαθιστά τη Δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεννήσεις

1947
Ιωάννης Δραγασάκης, έλληνας πολιτικός (ΣΥΡΙΖΑ).

1957
Ευάγγελος Βενιζέλος, έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός.

Θάνατοι

404
Άγιος Τηλέμαχος, μοναχός και ερημίτης, που μαρτύρησε για τη χριστιανική πίστη στο Κολοσσαίο της Ρώμης. (Γεν. ?)

1894
Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, γερμανός φυσικός, που ασχολήθηκε κυρίως με την εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων. Στη μονάδα συχνότητας (1 κύκλος ανά δευτερόλεπτο) δόθηκε το όνομά του. (Γεν. 22/2/1857)

1953
Χανκ Γουίλιαμς, αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του μουσικού αυτού είδους, με 36 τραγούδια του να έχουν μπει στο Top 10 των ΗΠΑ. (Γεν. 17/9/1923)


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr