Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Χαραλάμπης, Χαραλαμπία, Χαρίλαος.

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων.
Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για τα ζώα.
Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι).
Τα όσπρια είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

10 Φεβρουαρίου 1904
«Εμφάνισις ληστοφυγόδικων»
«Αγγέλλεται εξ Αγρινίου ότι εις την θέσιν Συκιά Ζευγαράτο (Ζευγαράκι) ανεφάνη πολυμελής συμμορία ληστοφυγοδίκων, οι οποίοι προ ημερών επυροβόλησαν κατά των αγροφυλάκων Σ. Κατσανοπούλου και Συρμοπούλου.
Προς τούτοις δε οι αυτοί ληστοφυγόδικων συνέλαβον και ελήστευσαν τον εκ Γραμματικής (Γραμματικού) χωρικόν Θ. Τσούρην αφαιρέσαντες παρ’ αυτού περί τας 12 δρ., την κάππαν του και το σελάχι του. Μη αρκούμενοι δε εις τούτο εξέδωκαν προκήρυξιν προς πάντας τους χωρικούς, καλούντες όλους είς υποταγήν.» (Σκριπ, φύλλο 10ης Φεβρουαρίου 1904)

1355
Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπύρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα, με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.

1904
Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.

 

 

1942
Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του «Chattanooga Choo Choo».

 

 

1947
Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1956
Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».

 

 

2008
Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.

 

 

Γεννήσεις

1772
Λυκούργος Λογοθέτης, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός. (Θαν. 22/5/1850)

 

 

1910
Σοφία Βέμπο, ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. (Θαν. 11/3/1978)

 

 

 

1935
Παύλος Μπακογιάννης, έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός. (Θαν. 26/9/1989)

 

 

Θάνατοι

1913
Κώστας Τσικλητήρας, έλληνας αθλητής του στίβου, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς. (Γεν. 30/10/1888)

 

 

1975
Νίκος Καββαδίας, έλληνας ναυτικός και λογοτέχνης. (Γεν. 11/1/1910)

2005
Άρθουρ Μίλερ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. («Ο θάνατος του εμποράκου», «Οι μάγισσες του Σάλεμ», «Ψηλά από τη γέφυρα») (Γεν. 17/10/1915)

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr